Cadmus fordítás Cadmus

Felszállt Abu-Dzabiba az első közvetlen repülőjárat Izraelből

2020. 08. 31.

Felszállt az egyesült arab emírségekbeli Abu-Dzabiba az első közvetlen repülőjárat Izraelből, Tel-Avivból, fedélzetén az amerikai és az izraeli békedelegációval – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

“A jövőt nem a múltnak kell diktálnia. Hiszek benne, hogy lehetséges a béke és a virágzás” – mondta az amerikai delegációt vezető Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és közel-keleti főtanácsadója, mielőtt útnak indult az izraeli El Al légitársaság LY971-es járatával, amely áthalad Szaúd-Arábia légterén az ország különleges engedélyével.

“Az első járatra készülünk Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között, és reméljük, hogy történelmi út indul ezzel a Közel-Keleten és azon is túl. Imádkoztam, hogy a muszlimok és az arabok lássák ezt a járatot szerte a világban, és ismerjék fel hogy mindannyian isten gyermekei vagyunk” – tette hozzá Kushner.

“Célunk, hogy közös munkaprogramot hozzunk létre a kapcsolatok előmozdítására az idegenforgalomban, az innovációban, a tudományban, a technológiában, az egészségügyben, és még sok más területen. Ma reggel különleges jelentést kap a ‘Béke legyen veled’ hagyományos áldása” – mondta a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren az izraeli delegáció élén álló Meir Ben-Sabbat, a nemzetbiztonsági tanács vezetője. Az izraeli küldöttségben fontos tisztviselők utaznak, köztük a miniszterelnöki hivatal megbízott igazgatója, valamint a külügyminisztérium főigazgatója.

A kétnapos látogatáson közös munkacsoportok fognak tárgyalni különféle témákban a polgári és a gazdasági együttműködésről szóló megállapodások aláírása előtt. A katonai és biztonsági egyezmények megkötését elhalasztották, miután Izraelben belpolitikai tiltakozást keltett az a hír, hogy az emírségek az Izraellel kötendő béke titkos záradékaként F-35-ös harci gépeket vásárolhat az Egyesült Államoktól.

Saj Li Spígelman, az izraeli tudományos és technológiai minisztérium főigazgatója többek közt a műholdak, valamint űrhajósok közös küldetésének lehetőségeiről és a koronavírus-kutatás területén folytatható együttműködésről fog tárgyalni az emírségekben.

Ez az El Al légitársaság első kereskedelmi járata az Egyesült Arab Emírségekbe, és ebből az alkalomból arabul, héberül és angolul a béke szót írták a Boening 737-es orrára. A háromórás repülőút után a küldöttségeket hivatalos fogadás várja Abu-Dzabiban, a repülőtéren.

A hétvégén az emírségeket vezető Kalifa bin Zájid Ál Nahajan elrendelte a 1972-ben meghirdetett Izrael-ellenes bojkott törlését. Az új rendelet lehetővé teszi az izraeli vállalatok és állampolgárok számára a kereskedelmi kapcsolatokat az emírségekkel, és az emírségek kereskedői is vásárolhatnak ezentúl hivatalosan izraeli termékeket.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti teljeskörű diplomáciai kapcsolatok létesítésének szándékát augusztus 13-án jelentették be. Az Egyesült Államok közvetítésével létrejött megállapodás várható aláírása után az Egyesült Arab Emírségek lesz a harmadik arab ország, amelynek Egyiptom és Jordánia után teljes, aktív diplomáciai kapcsolatai lesznek Izraellel.

A bejelentés óta eltelt hetekben szinte azonnal megnyitották a közvetlen telefonvonalakat, és a két ország miniszterei barátságos telefonbeszélgetéseket folytattak egymással. Elsősorban a védelem, az orvostudomány, a mezőgazdaság, a turizmus és a technológia terén törekednek együttműködésre a jövőben.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑