Cadmus fordítás Cadmus

Feltételesen szabadlábra helyezték a több száz ember haláláért felelős bali pokolgépkészítőt

2022. 12. 08.

Indonézia feltételesen szabadlábra helyezte szerdán a 202 ember haláláért felelős bali pokolgépkészítőt, miután letöltötte húszéves börtönbüntetése felét.

Umar Patek az al-Kaida terrorhálózathoz köthető Dzsema Iszlamíja szélsőséges szervezet egyik vezetője volt. Ezt az iszlamista szervezetet vádolták a 2002-ben két éjszakai szórakozóhely ellen elkövetett pokolgépes merénylettel a Kuta Beach üdülőhelyen. A halálos áldozatok között 88 ausztrál állampolgár is volt, így Ausztrália hevesen tiltakozott a terrorista szabadlábra helyezése ellen.

Az indonéz hatóságok ugyanakkor azt közölték, hogy az 55 éves Patek,valódi nevén Hisyam bin Alizein a börtönben sikeresen megjavult, és abban fogják hasznát venni, hogy eltántorítson más szélsőségeseket a terrorizmustól.

Patek eredetileg húsz évben meghatározott büntetését összesen 33 hónappal csökkentették, így teljesítette a szabadlábra helyezés feltételét azzal, hogy letöltötte büntetése kétharmadát – közölte az MTI.

Pateket abban találták bűnösnek, hogy pokolgépet készített, amit aztán autóba rejtettek, és egy másik terrorista robbantott fel a Kuta Beach-i Sari Club szórakozóhely előtt pár pillanattal azt követően, hogy egy kisebb pokolgépet hozott működésbe egy öngyilkos merénylő a közeli Paddy’s Pubban. Patek még a terrorcselekmények előtt elhagyta Balit, és kilenc évig volt szökésben mint Ázsia legkeresettebb terroristája. 2012-ben ítélték el húsz év börtönre.

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑