Cadmus fordítás Cadmus

Feltételesen szabadlábra helyezték az északkelet-törökországi Kars korábbi polgármesterét

2021. 06. 16.

Egy ankarai bíróság feltételesen szabadlábra helyezte kedden az északkelet-törökországi Kars városának korábbi polgármesterét, a kurdbarát politikus több mint nyolc hónappal őrizetbe vételét követően távozhatott a hatósági fogságból.

Ayhan Bilgen ugyanakkor nem hagyhatja el az ország területét, és rendszeresen jelentkeznie kell a hatóságoknál – közölte pártja, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) a Twitteren.

Bilgent tavaly októberben vették őrizetbe, egyúttal felmentették polgármesteri tisztségéből.

Idén április 26-án kezdődött a per, amelyben 107 másik vádlottal, köztük a HDP két társelnökével és a párt központi végrehajtó tanácsának több egykori tagjával kell felelnie a török hatóságok szerint 37 halálos áldozatot követelő 2014. októberi erőszakos tiltakozásokért. A HDP ezzel szemben 43 halottról, köztük 27 kurdbarát tiltakozóról tud.

A tömegper érintettjeit a többi között az állam egységének megbontásával és az ország integritásának megsértésével vádolják.

A törvényszék három másik embert is feltételesen szabadlábra helyezett kedden az ügyben.

Hét éve, 2014 októberének elején a néhány napig tartó országos tüntetések résztvevői azzal vádolták a török kormányt és a hadsereget, hogy tétlenül nézi, amint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet elfoglalja Észak-Szíriában a főként kurdok lakta Kobani városát, közvetlenül a határ túloldalán.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑