Cadmus fordítás Cadmus

Féltik az életüket a magyarországi örmények

2017. 07. 16.

A magyarországi örmény közösséget aggodalommal és félelemmel tölti el az értesülés, hogy a FINA VB 2017-es rendezvényeit és helyszíneit kiszolgáló wifi szolgáltatás kiépítésében tevékeny részt vállal egy azerbajdzsáni tulajdonú, ám Írországban bejegyzett, adatszolgáltatással, elemzéssel foglalkozó cég.

Az Arménia Népe Kulturális Egyesület közleménye szerint a jelenség, melyről főként a kiszivárgott hírekből, a sajtóból lehetett tudomást szerezni, elbizonytalanítja és félelemmel tölti el a hazai örmény közösséget. Úgy vélik, hogy nem alaptalanul.

Mint az köztudott Örményország és Azerbajdzsán viszonya feszült. Nemrégiben egy azeri parlamenti képviselő felszólalásban tett hitet a háború nemzetközi diaszpórákra történő kiterjesztésére. Ez a külföldi örmény közösségek ellen történő terror- és egyéb támadásokra ad felhatalmazást és bátorítást, melynek eszközei elkövetői és helyszínei ott lehetnek a valóságos és a kibertérben egyaránt.

A FINA vizes VB rendezvényeibe bekapcsolódó azerbajdzsáni cég adatelemző, rendszerező és továbbító tevékenységével veszélybe sodorhatja Magyarország évszázadok óta itt élő örmény közösségét.

A magyarországi örmény közösség ezért hivatalosan is tiltakozását fejezi ki minden illetékes fórumon, valamint ombudsmani állásfoglalást és vizsgálatot kér arra vonatkozóan, hogyan szerezhetett ilyen érzékeny területen az azerbajdzsáni cég stratégiai jelentőségű szerepet és miért fontos és szükséges egy ilyen hátterű vállalkozásnak kiszervezni a feladat lebonyolítását.

Különösen annak fényében, hogy Azerbajdzsán egy iszlám berendezkedésű és kultúrájú ország, melynek lakosai közül bizonyítottan nagy számban harcolnak az Iszlám Állam kötelékében.

Az elmúlt évtizedekben a magyar főváros volt már helyszíne örmények elleni terrorcselekménynek – Ramil Safarov baltás leszámolása – és ismert annak szégyenteljes végkifejlete is, melynek során az Iszlám Állam koreográfiája alapján gyilkoló tettest Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak, ahol azonnal szabadlábra helyezték és hősként ünnepelték.

Magyarország évszázadok óta itt élő államalkotó örmény nemzetiségi közössége egyúttal kéri a kormányt, hogy minden lehetőség szerinti eszközzel védje meg közösségünket, családjainkat, hogy Azerbajdzsán részéről senkit ne érhessen életünket, személyes biztonságunkat veszélyeztető támadás.

Orientalista.hu – MTI-OS

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑