Cadmus fordítás Cadmus

Foglyok kínzásával vádolják az Interpol új vezetőjét

Ahmed Al-Raisit választották az Interpol elnökévé, akit azzal vádolnak, hogy az Egyesült Arab Emírségekben részt vett foglyok kínzásában – írja az Euronews.

Ahmed Naszer Al-Raiszi vezérőrnagy, az Egyesült Arab Emírségek belügyminisztériumának főfelügyelője már korábban is tagja volt az Interpol végrehajtó bizottságának, de csütörtökön a nemzetközi testület irányításával is megbízták.

Al-Raisit összefüggésbe hozták magas rangú politikai foglyok kínzásával hazájában, az Egyesült Arab Emírségekben. Az áldozatok között van Ahmed Manszúr emírségekbeli disszidens és Michael Hedges brit akadémikus – akit 2018-ban kémkedéssel vádoltak és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek. Hedges később kegyelmet kapott, de Manszúr továbbra is börtönben van – írja az Euronews angol nyelvű kiadása.

Öt országban tettek büntetőfeljelentést ellene, köztük Franciaországban, ahol az Interpol székhelye van, és Törökországban, ahol a választások zajlottak. A kritikusok attól tartanak, hogy az Interpol globális befolyását arra használja fel, hogy ahelyett, hogy kábítószercsempészekre, emberkereskedőkre, háborús bűnökkel gyanúsítottakra és állítólagos szélsőségesekre vadászna, száműzött disszidenseket, sőt politikai ellenfeleket is letartóztasson.

Al-Raiszi jelölése tiltakozást váltott ki Európában. Francia törvényhozók egyenesen Emmanuel Macron elnökhöz fordultak, hogy járjon közbe. Német képviselők azt állították, hogy kinevezése ellentétes az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával. Maga az emírségekbeli rendőri vezeti azt mondja, hogy négyéves megbízatását az Interpol modernizálására akarja felhasználni.

A teljes írást itt olvashatják el.

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑