Cadmus fordítás Cadmus

Fogolycseréről állapodott meg a jemeni kormány a déli szakadárokkal

2020. 10. 02.

Fogolycseréről állapodott meg csütörtökön a jemeni kormány a déli szakadárokkal Abján tartományban.

Egy névtelenséget kérő jemeni katonai tisztségviselő a Hszinhua kínai hírügynökségnek elmondta, hogy törzsi vezetők közvetítésével sikerült 206 foglyot kicserélni a szakadárokat tömörítő Déli Átmeneti Tanács (STC) és a kormányerők között.

Hozzátette, hogy 28 katonáról és 178 felkelőről van szó. A fogolycsere végrehajtásánál a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) képviselői is jelen voltak.

Az utóbbi években a törzsi vezetők több alkalommal is közvetítői szerepet játszottak a polgárháborús frakciók fogolycseréinél.

Az STC és a kormány tavaly augusztusban összetűzésbe került a déli országrész feletti ellenőrzés kérdésében. Idén áprilisban az STC bejelentette, hogy “egyedül fogja kormányozni” az ellenőrzése alatt álló területeket, benne a legfontosabb kikötővárost, Ádent, amelyet 2019-ben foglalt el.

Június 20-án az STC csapatai elfoglalták Szokotra szigetét, elűzve a helyi kormányzót és a kormányerőket. Július végén a szakadárok visszavonták az önálló kormányzásra vonatkozó igényüket, és közölték, hogy készek újrakezdeni a Rijád közvetítésével zajló tárgyalásokat a nemzetközileg elismert jemeni kormánnyal a hatalom megosztásáról.

Jemenben ezzel párhuzamosan 2014 óta egy másik konfliktus is dúl az Irán által támogatott síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között.

A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. Abban a jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá.

Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑