Cadmus fordítás Cadmus

Fogolycserét hajtott végre az Egyesült Államok a tálibokkal

2022. 09. 19.

Az afganisztáni tálibok szabadon engedték hétfőn Mark Frerichs amerikai mérnököt a tálibokkal kapcsolatban álló egyik afgán törzsi vezetőért cserébe, akit az Egyesült Államok 2005 óta tartott fogva kábítószer-csempészettel vádolva – közölte a tálibok megbízott külügyminisztere.

Amír Hán Mottaki egy kabuli sajtóértekezleten beszámolt arról, hogy az amerikait Kabul repülőterén cserélték ki Basír Nurzai törzsfőnökkel.

Nurzait heroincsempészet miatt ítélték életfogytig tartó börtönbüntetésre az Egyesült Államokban.
Zabihullah Mudzsáhid tálib kormányszóvivő az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy Nurzai nem töltött be hivatalos tisztséget a táliboknál, de jelentős támogatást nyújtott a mozgalomnak, beleértve fegyverek szállítását is az 1990-es évek óta.

Frerichs mérnök és az amerikai haditengerészet veteránja az Illinois állambeli Lombardból származik, egy évtizeden át dolgozott Afganisztánban fejlesztési projekteken. Két éve, 2020 februárjában elrabolták. Szabadon bocsátásáról Washingtonból egyelőre nem érkezett független megerősítés vagy hír – hangsúlyozta az AP hírügynökség.
Az Egyesült Államoknak nincs hivatalos képviselete Afganisztánban.

Washington korábban szorgalmazta Frerichs szabadon bocsátását, egyebek között azután is, hogy a tálibok 2021 augusztusában az amerikai vezetésű külföldi erők kivonulásakor átvették a hatalmat Afganisztánban.

Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy ügye befolyásolná a tálibok vezette kormány legitimitásáról alkotott véleményüket. Egyetlen külföldi kormány sem ismerte el hivatalosan a tálibokat.

Nurzai kiszabadulását követően röviden nyilatkozott egy kabuli szállodában tartott sajtóértekezleten, Mottaki mellett. “Büszke vagyok arra, hogy hazám fővárosában, a testvéreim között lehetek” – hangoztatta.

Nurzai ügyvédje tagadta, hogy védence drogkereskedő lett volna, és azzal érvelt, hogy a vádakat el kell utasítani, mert az amerikai kormány tisztségviselői megtévesztették Nurzait, elhitették vele, hogy nem fogják letartóztatni.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑