Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Folyamatosan érkeznek Törökországba a segélyek, Szíriában még mindig alig

2023. 02. 10.

Az izraeli hadsereg saját orvosokkal tábori kórházat létesített a romok alól kimentett sérültek ellátására a dél-törökországi Kahramanmarasban, azon városok egyikében, amelyek a legsúlyosabb pusztítást szenvedték el a hét eleji földrengésekben – közölték csütörtökön hivatalosan.

A katasztrófa sújtotta dél-törökországi övezetbe vezényelt állománynak eddig 17 embert sikerült élve kimentenie összedőlt épületek romjai alól, közöttük egy hétéves kislányt, akire három nappal a hétfői első nagy rengés után találtak rá Kahramanmarasban.

Elad Edri, az izraeli kutató- és mentőalakulatok vezetője a helyszínen nyilatkozva elmondta: a szerencsének köszönhető, hogy a fagyos időben, több mint 80 órával a rengéseket követően is találnak túlélőket.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy Izrael a szomszédos Szíriába is küld segélyszállítmányokat – gyógyszert, takarókat és sátrakat – annak ellenére, hogy a két ország hivatalosan hadban áll egymással. Az izraeli hadsereg szóvivője ugyanakkor közölte, hogy állományuk nem vesz részt a szíriai segélyezésben.

Szlovénia segélyszállítmányt küld Törökországnak

Szlovénia 451 400 euró (178,1 millió forint) értékben segélyszállítmányt küld Törökországba az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében – közölte csütörtökön a szlovén kormányzati kommunikációs iroda a kabinet egy nappal korábbi döntésére hivatkozva.

Első körben takarókat, sátrakat és fűtőtesteket küldenek, hogy biztosítsák több ezer fedél nélkül maradt ember lakhatását Törökország déli, földrengés sújtotta részén. Az első szállítmány értéke 275 400 euró.

Ezt követően további szállítmányok is lesznek a teljes összeg értékéig, amelyeket a védelmi minisztérium vagy a polgári védelem koordinál Törökország kérése alapján – olvasható a közleményben.

A szükséges pénzből 421 400 eurót a költségvetési tartalékból biztosít Ljubljana, a szállításhoz szükséges 30 000 eurót pedig a védelmi minisztérium állja.

Hétfőn Szlovénia szakértőket, kedden pedig, szintén az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében hét mentőkutyát küldött kiképzőikkel és négy további segítővel a földrengés sújtotta országba.

Törökország szerdán az otthontalanná vált emberek lakhatásának biztosítására kért segítséget az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül.

A 27 tagállamon kívül nyolc nem uniós ország vesz részt az uniós polgári védelmi mechanizmusban: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Törökország. A mechanizmus operatív központja az Európai Unió Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja (ERCC).

2001 óta a polgári védelmi mechanizmust több mint hatszáz alkalommal aktiválták az Európai Unión belül és kívül, például az ukrajnai háború, a koronavírus-világjárvány vagy az európai erdőtüzek esetében.

 Horvátország humanitárius segélyt küld Törökországnak és Szíriának

Pénteken útnak indultak a horvát polgári védelem, a vöröskereszt és a karitász első kamionjai, hogy humanitárius segélyt vigyenek Törökországba, Szíriába pedig hajóval küldenek lakókonténereket – közölte Damir Trut, a horvát polgári védelem igazgatója a konvoj indulásakor, a Zágráb melletti Jastrebarsko városában, a szervezet logisztikai központjában.

“Nagyon gyorsan, a kormány csütörtöki döntését követően sátrakat, takarókat, hálózsákokat, fűtőtesteket, élelmiszert, valamint orvosi és egészségügyi berendezések készítettünk össze, amelyeket hét kamionnal viszünk Ankarába”- mondta Trut.
A horvát kormány az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében 819 601 euró (kb. 318 millió forint) értékben küld segélyszállítmányt Törökország déli, földrengés sújtotta részére. Szíriának 200 ezer euró (kb. 78 millió forint) értékben nyújt segítséget: felét a Horvát Vöröskereszten, felét a Horvát Karitászon keresztül.

Robert Markt, a Horvát Vöröskereszt ügyvezető elnöke elmondta: ők a segítséget kisebb kamionokkal viszik, amelyek így el tudnak jutni a délkelet-anatóliai régióba, Gaziantepbe, ahol felveszik a kapcsolatot a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalommal, amely naponta 1,7 millió embert lát el élelemmel.

Boze Rados érsek, a Horvát Karitász elnöke arról számolt be, hogy két kamionjuk 174 ezer euró értékben szállít segélyt Adanába. A karitász még keresi annak a lehetőségét, hogy tíz lakókonténert eljuttathasson Szíriába, ehhez megpróbálnak hajót szerezni – mondta.

Az érsek kiemelte: a Horvát Karitász az első naptól kezdve bekapcsolódott a segítségnyújtásba. Telefonos segélyakciót indítottak, és 45 ezer eurót gyűjtöttek össze. Jelezte továbbá, hogy a horvát püspöki konferencia 100 ezer eurót különített el Törökországnak és Szíriának a földrengés okozta károk enyhítésére.

Szintén az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében Horvátország még hétfőn tíz mentőkutyát küldött kiképzőikkel és 30 további segítővel a földrengés sújtotta térségbe.

Az Egyesült Államok 85 millió dollár új sürgősségi támogatást küld

Az Egyesült Államok további 85 millió dollár (mintegy 32 milliárd forint) humanitárius segélyt juttat el Törökországba és Szíriába a hét eleji földrengések károsultjainak megsegítésére nemzetközi fejlesztési ügynökségén keresztül – közölte csütörtökön az ügynökség.

Az USAID bejelentése szerint az új forrásból az ügynökség humanitárius partnereit támogatják, amelyek a sürgősségi segélynyújtást végzik emberek milliói számára a hétfő hajnali földrengésekkel sújtott Törökországban és Szíriában. A támogatásból élelmiszert és a menekültek számára szállást biztosítanak, valamint téli ellátást nyújtanak, biztosítják az ivóvízellátást, és próbálják az alapvető higiéniai és egészségügyi szolgáltatást megoldani.

Az Egyesült Államok gyorsreagálású katasztrófaelhárító egysége (Disaster Assistance Response Team – DART) jelenleg 200 emberrel a törökországi Adiyaman, Adana és Ankara térségében dolgozik, köztük 160 kutató-mentő szakember 12 kutyával, valamint további szakemberek is segítenek a károk felmérésében és mentesítésében.

Románia humanitárius segélyt küld Szíriának

Románia négyszáz földrengéskárosult ideiglenes elhelyezésére és ellátására elegendő humanitárius segélyt küld Szíriának – döntött csütörtöki ülésén az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU).

A testületet azt követően hívta össze Nicolae Ciuca kormányfő, hogy Szíria az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül nemzetközi segítséget kért a pusztító földrengés károsultjainak megsegítésére.

A román segélyszállítmány 100 sátrat, 400 matraccal, hálózsákkal és takaróval is ellátott ágyat, 400 károsultnak elegendő – alsóneműből, bélelt ruhából, kesztyűből, sapkából, bakancsból álló – teljes öltözetet, valamint 200 lámpást és hat tonna zöldségkonzervet tartalmaz.

Az áfa nélkül mintegy 1,73 millió lej (138 millió forint) értékű segély célba juttatásának költségeit a belügyi tárca és a védelmi minisztérium költségvetéséből, illetve a kormány tartalékalapjából fedezik. A segélyszállítmányt várhatóan katonai repülőgéppel juttatják el Szíriába.

Románia korábban két, túlélők keresésére és mentésére kiképzett speciális különítményt (RO-USAR) küldött Törökországba, hogy segítsenek a földrengés áldozatainak mentésében. A román mentőcsapatoknak csütörtök reggelig négy betemetett embert sikerült élve kihozniuk a romok alól.

A Romániából felszerelést Törökországba juttató katonai repülőgépek a földrengés sújtotta térségből hétfő óta 31 kimenekítését kérő román és két lengyel állampolgárt szállítottak Bukarestbe.

MTI

 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑