Cadmus fordítás Cadmus

Folytatódnak a tárgyalások a szíriai tűzszünetről

2016. 10. 15.

Ismét tárgyalóasztalhoz ülnek Lausanne-ban az Egyesült Államok és Oroszország képviselői, hogy a szíriai tűzszünetről egyeztessenek.

John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterekhez ezúttal török, szaúdi, katari és iráni miniszterek is csatlakoznak a tárgyalásokon.

A mostani egyeztetési forduló három héttel az orosz-amerikai közvetítéssel létrejött tűzszünet teljes összeomlása után indulhat meg a svájci városban.

A tűzszünet meghosszabítását Damaszkusz mondta fel miután a mérsékelt ellenzéknek nevezett iszlamista formációk több mint háromszázszor támadták meg a kormányerők állásait. A tűzszünet meghosszabítása előtt az amerikai légierő egy órán keresztül bombázta a Deir Ezzorban körbezárt Szíriai Arab Hadsereg állásait, aminek következményeként Damaszkusz felmondta a megállapodást.

Ezek után  a szíriai kormány orosz támogatással azonnal támadást indított Aleppo iszlamisták által uralt városrészei ellen.

Washington és Moszkva kapcsolata mélypontra zuhant a tűzszünet felbomlása után. Közben Bashar Al-Assad szíriai elnök ezen a héten egy interjúban egyértelművé tette, hogy célja az iszlamisták kiűzése, és Aleppo teljes visszafoglalása.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑