Cadmus fordítás Cadmus

Folytatódnak az evakuálások, rálőttek a kabuli repülőtérre tartó egyik német állampolgárra

2021. 08. 21.

Rálőttek egy német állampolgárra Afganisztánban, aki a kabuli repülőtér felé tartott; a férfi állapota stabil, nemsokára útnak indítják Németország felé – közölte a német kormányszóvivő pénteken Berlinben.

Közben ezen a napon is folytatódott a külföldiek és a nyugati erőkkel együttműködő afgánok kimenekítése a dél-ázsiai országból.

Németország már több mint 1600 embert evakuált Afganisztánból a héten, miután a tálibok vasárnap este elfoglalták Kabult. A német védelmi minisztérium pénteken arról számolt be, hogy a hadsereg mostanáig tizenegy járatot indított, és továbbiakat tervez a térségbe küldeni.

Eberhard Zorn tábornok, a német hadsereg főparancsnoka elmondta, hogy szombaton két helikoptert küldenek a további evakuálások céljából, ám leszögezte, hogy ezek csak Kabulban és környékén tudnak műveleteket végrehajtani, más városokban nem.

Az Egyesült Államok július vége óta összesen 12 ezer embert evakuált Afganisztánból, köztük amerikai állampolgárokat, valamint olyan afgánokat, akik az országban működő amerikai erőket segítették.
Kanada pénteken bejelentette, hogy szorosan együttműködik az amerikai csapatokkal a kimenekítési műveletekben.

“Most, hogy a repülőtér ismét amerikai fennhatóság alatt van, lehetőségünk van kanadai katonai repülőgépeket küldeni az evakuálásokhoz” – jelentette ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, ugyanakkor hozzátette, hogy a tálibok “akadályozzák a bejutást”.

Az evakuálásban Norvégia is részt vesz: pénteken Ine Eriksen Soreide külügyminiszer azt közölte a sajtóval, hogy Oslóba érkezett egy norvég, illetve más külföldi állampolgárokkal teli gép. Jóllehet a miniszter nem közölte, pontosan hány embert menekítettek ki Afganisztánból, elmondta, hogy a norvég TV2 és NRK televíziós csatornák munkatársai mellett afgán alkalmazottak és családtagjaik is a járaton voltak.
Norvégia a héten korábban már hazaszállította az Afganisztánban dolgozó diplomatáit.

Scott Morrison ausztrál kormányfő arról tájékoztatott, hogy több mint 160 ausztrál és afgán állampolgárt evakuáltak, hozzátéve, hogy a mostani volt a harmadik járat, amelyet kimenekítés céljából Kabulba indítottak.

Figyelmeztetett azonban arra is, hogy kormánya csak azokat tudja evakuálni, akik a kabuli repülőtéren vannak, és ezt azzal indokolta, hogy a főváros többi részén a helyzet kaotikus. Canberra egyelőre nem kommentálta azokat a sajtójelentéseket sem, amelyek szerint Ausztrália 600 embert – ausztrál és afgán állampolgárokat – kíván kimenekíteni az országból.

Favvád Csódri pakisztáni tájékoztatási miniszter a Twitteren azt közölte, hogy két repülőgépet küldenek Kabulba 350 ember kimenekítésére. Hozzátette, hogy a belügyminisztérium egyúttal megkönnyíti a pakisztáni-afganisztáni határon való átkelést is.

Indonézia szintén bejelentette, hogy huszonhat állampolgárát, köztük öt diplomatát evakuált Afganisztánból.
Kenya pekingi nagykövetségén keresztül szintén megerősítette, hogy tizenkét kenyai állampolgárt evakuáltak a harcok sújtotta országból szerdán az egyesült királyságbeli Birminghambe, további negyven pedig Kazahsztánba érkezett Afganisztánból.

A bukaresti védelmi minisztérium péntek este közölte, hogy a légierő C-130 Hercules típusú szállító repülőgépe sikeresen kimenekített Afganisztánból tizennégy román és négy bolgár állampolgárt. A szerdán a térségbe küldött román katonai gép korábban már kétszer is leszállt a kabuli repülőtéren, de csak egy-egy román, illetve egy amerikai, egy bolgár és egy brit állampolgárt sikerült felvennie, és Iszlámábádba szállítania, mivel a kimenekítésre váró, egy közeli támaszponton várakozó román állampolgároknak csak pénteken sikerült eljutniuk a repülőtérre.

A NATO egyik illetékese pénteken újságíróknak azt mondta, hogy mostanáig több mint 18 ezer embert evakuáltak a kabuli nemzetközi repülőtérről a múlt hét végi tálib hatalomátvétel óta. Az észak-atlanti szervezet célja, hogy a hét végén megduplázza a kimenekítettek számát – tette hozzá.

Olaszországba már csaknem ezer afgán érkezett

Megkezdődött az afgán menekültek elhelyezése az olaszországi városokban, miután már több mint kilencszázan érkeztek péntekig. A felmérések szerint az olaszokat megosztja az afgánok befogadásának a kérdése.

A Kabul és Róma közötti légi folyosón közlekedő olasz katonai repülőkkel érkezett több mint 900 afgán az utóbbi években az országban szolgáló olasz katonai és diplomáciai képviseletekkel dolgozott együtt.

Sajtóforrások szerint a következő napokban további négyszázan érkezhetnek. Luigi Di Maio külügyminiszter 2500-ra tette az első körben Olaszországba menekítendő afgánok számát.

A legutóbbi, csütörtökön érkezett csoportból 34 főt az olasz fővárosból Milánóba szállítottak tovább buszokkal. A Herát városában 2013 óta működő olasz egészségügyi központ orvosairól, személyzetéről és családjaikról van szó, akiket egy milánói Covid-19 szállodában helyeztek karanténba. Toszkána tartomány 112 afgánt fogadott be. A szétosztást a különböző önkormányzatok között a római belügyminisztérium koordinálja.

A sajtónak az afgán rendőrség egyik tisztje nyilatkozott, akit az olasz fegyveres erők egyik támaszpontján helyezték el Abruzzo régióban. Arcát a kamerák előtt eltakarva elmondta, hogy feleségével és gyermekével muszáj volt menekülnie, mivel a tálibok házról házra keresték őt a korábbi kormánnyal és az olaszokkal való együttműködése miatt.

Az affaritaliani.it hírportál közölte felmérés szerint az olaszok valamivel több mint fele, 52,9 százalék támogatja az afgán menekültek befogadását. Másik része nemet mond.

A kérdés a római kormánypártokat is megosztja. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) humanitárius folyosókat sürget, a jobboldali Liga az olaszokkal együttműködött afgánok mentését támogatja, ellenezve a “kapunyitást” több ezer menekült előtt. Az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) szerint az Afganisztánnal szomszédos országokat kell segíteni a menekültek befogadásában.

Matteo Salvini, a Liga vezetője javasolta, hogy a jelenleg Olaszország által elnökölt G20-as csoportnak az afganisztáni helyzetről tervezett rendkívüli ülésére Pakisztánt is hívják meg.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑