Cadmus fordítás Cadmus

Folytatódnak az örmény kormányfő lemondását követelő tüntetések Jerevánban

2022. 05. 04.

Kedden is volt a kormányfő lemondását követelő tüntetés az örmény fővárosban, Nikol Pasinjánt azzal vádolja az ellenzék, hogy végleg le akar mondani Hegyi-Karabahról Azerbajdzsán javára.

Kaotikus állapotok alakultak ki Jereván központjában, miután a tüntetők eltorlaszoltak ott minden fontos utcát. Az örmény belügyminisztérium a nap folyamán közleményben tudatta, hogy 206 tüntetőt letartóztattak Jerevánban és több tartományi városban, ahol a tiltakozók megpróbálták elzárni a forgalmat az utcákon a kormányfő távozását sürgetve.

Ez a legutóbbi tüntetéshullám vasárnap kezdődött.

A Hegyi-Karabah miatti több évtizedes konfliktus 2020. szeptember 27-én éleződött ki újra. Azerbajdzsán nagyszabású hadműveletet indított a hivatalosan hozzá tartozó, de örmény ellenőrzés alatt álló térség és az örmények által elfoglalt környező területek visszafoglalására, és hadműveletei döntően sikerrel jártak.

A harcoknak több mint 6500 halálos áldozatuk volt. Jóllehet a felek 2020. november 9-én fegyverszünetben állapodtak meg, a határ menti térségben rendszeresek a konfliktusok.

MTI

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑