Cadmus fordítás Cadmus

Franciaország ismét gyermekeket és anyákat szállított haza szíriai dzsihadista fogolytáborokból

2022. 10. 20.

ranciaország újabb 15, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló nőt, továbbá 40 gyermeket telepített haza Északkelet-Szíria kurd milíciák által ellenőrzött fogolytáboraiból – jelentette be a francia külügyminisztérium csütörtökön.

A tájékoztatás szerint a nők és a gyermekek éjszaka érkeztek meg a Párizs melletti Villacoublay katonai repülőtérre. Míg a gyermekeket az állami gyermekvédelmi intézmények vették gondozásba, a nőket átadták az igazságügyi hatóságoknak – közölte az MTI.

A francia külügyi tárca köszönetét fejezte ki a kurd milíciáknak az együttműködésért.

A francia nők azok közé tartoznak, akik önként mentek a dzsihadisták által ellenőrzött iraki és szíriai területekre, majd az Iszlám Állam 2019-es bukását követően a terroristák ellen harcoló milíciák fogságába estek.
Olivier Véran kormányszóvivő az LCI hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy Párizs a tervek szerint folytatja a gyermekek hazatelepítését.

Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter októberben azt mondta: mind ez idáig körülbelül 300 francia állampolgárságú kiskorút telepítettek haza a korábban az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló térségekből.

Civil szervezetek évek óta kérik a kormánytól, hogy ne egyesével, hanem csoportosan valamennyi francia dzsihadista gyermekét telepítse haza a táborokból, ahol szerintük elfogadhatatlanok a higiénés körülmények. Az Emberi Jogok Európai Bírósága szeptemberben felszólította Párizst, hogy vizsgálja felül két francia állampolgárságú nő hazatelepítési kérelmét, akik korábban azért mentek Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzanak, és gyermekeik is születtek az arab országban.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑