Függőleges farmot akarnak létrehozni Dubaiban

Az Emirates a Crop One Holding céggel együttműködve egy vertikális (függőleges) farmot tervez megnyitni az Egyesült Arab Emírségekben, ahol annyi élelmiszert termelnének, amennyit egy átlagos 364 hektáros mezőgazdasági területen szoktak.

Az Emirates szerint a gazdaság közel három tonna friss salátát és zöldséget termelhet naponta. A légitársaság azt szeretné, ha a jövőben, minden járatukon és minden utasuk az innen származó termékeket fogyasztanák. Először 2019-ben ízlelheted meg a friss zöldségeiket.

A vertikális gazdaságok egyre népszerűbbek a világban. A hagyományos gazdálkodáshoz képest nem használnak földet, mivel a növényeket tápláló oldattal táplálják, kevesebb helyet foglalnak el, és csak minimális vizet igényelnek – állítólag a hagyományos művelés során felhasznált mennyiségnek csak az egy százalékát. Továbbá szigorúan ellenőrzik a környezetet, amelyben a zöldségeket termesztik, ezért nincs szükség gyomirtó szerekre vagy peszticidekre.

Az Emirates Flight Catering ügyvezető igazgatója szerint a vertikális mezőgazdaság legnagyobb előnye a fenntarthatósága. A kritikusok viszont azzal érvelnek, hogy hatalmas mennyiségű energiát használnak az ilyen termesztés során. Az Emirates és a Crop One szerint ezt a problémát is tudják orvosolni, és a gazdaság megújuló és hagyományos energiaforrások keverékét fogja használni, később pedig a napenergia hasznosítására összpontosítanának.

A vertikális gazdaság megépítése nem csupán élelmiszer-önellátást jelent az Emirates számára, hanem egy reménysugarat az Egyesült Arab Emírségeknek is. A vízhiány miatt az ország jelenleg az élelmiszerek 85 százalékát importálja. Az Emirates reméli, hogy Dubai a gazdaságnak köszönhetően innovációs várossá fog válni.

Hasonló gazdaságokat a világ más részein is találhatunk. A legnagyobbakat New Jersey-ben és Kaliforniában, de Berlinben is hatalmas sikereket értek el az alternatív gazdálkodásban.

Repjegykiraly.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑