Furcsa egyiptomi sírra bukkantak, képtelen hieroglifákkal a koporsón

Amikor a szakemberek ősi, egyiptomi sírokra bukkannak, akkor az ezekhez kapcsolható történetek is igen hasonlóan: magas rangú tisztségviselők, akiket gazdag síremlékekkel együtt temettek el egy szépen kidolgozott koporsóban, amely általában a halott személyére is utal. Ám egy közelmúltban történt felfedezés egészen mást mutat.

Kötszerekbe csomagolták a testeket

A régészek több tucatnyi, körülbelül kétezer éves sírra bukkantak Szakkara közelében, amelyek finoman szólva is minimalisták és talán kissé az esetlenség látszatát is keltik. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy ezek talán leginkább a munkás- vagy a középosztály tagjainak az örök nyugvóhelyei lehettek, amelyek a gazdagok sírjait másolták.

Az idei szezonban feltárt sírok és az azokban talált múmiák többsége igen szerény – mondta Kamil Kuraszkiewicz, a Varsói Egyetem egyiptológusa. – Csak a legalapvetőbb balzsamozásnak vetették alá őket, a testeket kötszerekbe csomagolták és némelyiket közvetlenül helyezték az ásott gödörbe.

A lengyel régészek évtizedek óta dolgoznak az ókori Egyiptom egykori fővárosában. Céljuk, hogy feltárják Szakkara falu hét kilométeres nekropoliszát, a „halottak városát”, Memphisz legősibb temetőjét.

Magántemetkezésekre és uralkodók nyughelyéül egyaránt használták mintegy háromezer éven át,
ezért tele van lenyűgöző sírokkal, amelyet kitűnő állapotban megőrzött a sivatag forrósága.

Csak a gazdagokat próbálták utánozni

Kuraszkiewicz és csapata a több mint 4600 éves, úgynevezett Djoser-piramis területét vizsgálta, konkrétan az azt körülvevő, mintegy negyven méter széles árkot. Itt bukkantak azokra az igen rossz állapotban fennmaradt sírokra és benne a múmiákra, amelyeket a piramis körül temettek el.

Az örök nyugalomra helyezett emberek koporsói igen korhadtak voltak és nem is sírokba helyezték őket, hanem közvetlenül a homokba.

A teljes cikket ITT olvashatják el.

Origo.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑