Cadmus fordítás Cadmus

Gázellátás reményében Németország Katarral szövetkezik

2022. 05. 22.

Németország energiapartnerséget kötött az Arab-félszigeten található Katarral. Ennek megfelelően a közel-keleti ország 2024-től cseppfolyósított gázzal fogja ellátni a németeket. Berlin ezzel is csökkenteni akarja Oroszországtól való energiafüggőségüket.

Katarnak központi szerepe van Németország új földgázellátási stratégiájában – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár pénteken Berlinben a közel-keleti állam uralkodójával folytatott megbeszélése után.

A kancellár Tamím bin Hamad Ál Száni emírrel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy továbbfejlesztik Németország földgáz-infrastruktúráját, így nemcsak a vezetékhálózatok révén importált, hanem a hajóval érkező, cseppfolyósított gázt (LNG) is fogadni tudják majd, méghozzá megfelelő mennyiségben.

Ez nagyon nagy előrelépés, és nem csak Németországnak – mondta Olaf Scholz, hozzátéve: a fejlesztéseket úgy hajtják végre, hogy

HOZZÁFÉRHESSEN A TERVEZETT NÉMETORSZÁGI TERMINÁLOKRA ÉRKEZŐ SZÁLLÍTMÁNYOKHOZ TÖBB OLYAN EURÓPAI ORSZÁG IS, AMELYEK NEM RENDELKEZNEK TENGERPARTTAL.

Tamím bin Hamad Ál Száni hangsúlyozta, hogy országa igen figyelemre méltónak tartja az európai piacot. Mint mondta, Katar számára „büszkeség és öröm”, hogy hozzájárulhat Európa energiabiztonságához és a – már az ukrajnai háború előtt elkezdődött, majd a háború óta elmélyült – energiaválság enyhítéséhez. Hozzátette, reményei szerint országa 2024-ben megkezdi a cseppfolyósított földgáz szállítását Németországba – írja a CNN.

MTI, Portfolio

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑