Cadmus fordítás Cadmus

Georgiában ismét ezrek tüntettek a múlt heti választás megismétlése mellett

Ezrek tüntettek hétfőn már második napja Georgia fővárosában az október 31-i parlamenti választás megismétléséért, de voltak köztük olyanok is, akik a koronavírus-járvány ellen hozott kijárási tilalom ellen tiltakoztak.

Összetűzésekről ugyanakkor nem érkezett hír, nem úgy mint vasárnap, amikor könnygázzal és vízágyúval oszlatta szét a grúz rendőrség a választást csalásnak tartó tiltakozók tömegét a választási bizottság épületénél. A kijárási tilalom este tíztől lépett életbe, és a tüntetők ugyan megfogyatkoztak, de sokan az utcán maradtak, farkasszemet nézve a rendőrök sorfalával.

“Nagyon türelmesnek kell lennünk, mivel nehéz harcot vívunk” – intette nyugalomra a tüntetőket Nika Melia ellenzéki vezető hozzátéve, hogy a tüntetések folytatódni fognak, szombatra pedig nagy felvonulást terveznek.

Az ellenzék a választási bizottság elnökének lemondását követeli a választások megismétlésén kívül. A hivatalos adatok szerint a kormányzó Georgiai Álom nevű párt a voksok 48,23 százalékát kapta, az ellenzéki Egységes Nemzeti Mozgalom (UNM) pedig a voksok 27,18 százalékát szerezte meg.

Az eredmény ismertetése után nyolc ellenzéki párt, köztük az UNM bejelentette, hogy bojkottálják a parlament munkáját. Szavazatvásárlással, a választók és a megfigyelők megfélemlítésével és a számlálásnál elkövetett visszaélésekkel vádolják a kormánypártot, amit a Georgiai Álom vezetői tagadnak.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑