Cadmus fordítás Cadmus

Globális terroristának minősítette az al-Shabaab öt vezetőjét az Egyesült Államok

2022. 10. 19.

Az Egyesült Államok globális terroristának minősítette az al-Shabaab iszlám radikális szervezet öt vezetőjét – közölte az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

A külügyminisztérium honlapján olvasható döntés szerint felkerült a globális terroristák listájára Mohammed Mire, a szervezet stratégiai döntéshozatalért felelős vezetője, Yasir Jiis, a szervezet fegyveres szárnyának parancsnoka, Yusuf Ahmed Haji Nurow, az al-Shabaab hírszerző szervezetének vezetője, akit a kulcsszereplőnek tartanak öngyilkos merényletek és gyilkosságok kivitelezésében.

Szintén globális terroristának nyilvánította az amerikai kormány Mustaf’ Atot, akit Kenyában elkövetett terrortáadásokért tartanak felelősnek, valamint Mohamoud Abdi Adent, akinek a számlájára írják a 2019-ben Nairobiban elkövetett szállodai támadást, amelyben 22 civil és az 5 elkövető halt meg.

A külügyminisztérium döntésével párhuzamosan az amerikai pénzügyminisztérium szankcióval sújtotta az al-Shabaab pénzügyi közvetítő hálózatának kilenc tagját, és minden, az amerikai joghatóság alá tartozó tulajdonát és érdekeltségét tiltólistára tette, valamint bármilyen pénzügyi tranzakciót megtiltott velük.

A közlemény szerint az Egyesült Államok változatlanul elkötelezett támogatója a kelet-afrikai országok és az Afrikai Unió által folytatott erőfeszítéseknek, hogy szembeszálljanak az al-Kaida terrorhálózat legveszélyesebb társszervezetével az al-Shabaab-bal, amely emberek ezreit gyilkolta meg, köztük amerikaiakat, Szomáliában és Kelet-Afrikában.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑