2018. 01. 04.

Görög-török menedékjog-vita – Interjú a görög kormányszóvivővel

Nem adja ki Görögország a 2016-os törökországi puccskísérletben való részvétellel vádolt katonát és hét társát annak ellenére sem, hogy a görög kormány fellebbezett az említett katonának nyújtott menedékjog ellen, amelyről független testület döntött.

Az Euronews helyszíni riportere, Nikoletta Kritiku Athénban kérdezte erről a görög kormány szóvivőjét, Dimitrisz Tzanakopuloszt.

„Ön kifejezetten kizárta azt a lehetőséget, hogy a nyolc katonát kiadják Törökországnak. Ugyanez lenne a helyzet egy harmadik országgal is?”

„Nem látom az okát, miért kellene a katonákat egy harmadik országnak kiadnunk, de ha felmerül az igény erre, Görögország jogszerűen fog eljárni. Ez azt jelenti, hogy a görög bíróság döntené el, hogy ki lehet-e adni a katonákat vagy sem” – válaszolt a szóvivő.

„Ha a katonák Görögországban maradnak, mi lesz a jogi státuszuk? Milyen papírokkal kell rendelkezniük, hogy dolgozhassanak, vagy fogadhassák az őket meglátogató családtagjaikat?” 

„Ez attól függ, hogy jóvá hagyják-e a menekült státuszukat, amiről a független görög bíróság a kérelmük alapján dönt. Ha így lesz, minden olyan joggal élhetnek, melyeket az 1951-es genfi egyezmény a menekültek számára biztosít” – zárta gondolatait Dimitrisz Tzanakopulosz.

A katonák másfél éve a görögországi Alexandropuloszban szálltak le helikopterükről. A török külügyminisztérium „politikailag motiváltnak” nevezte az egyiküknek menedékjogot biztosító döntést.

Orientalista.hu – Euronews

, , , , , ,
Back to Top ↑