Görögország a Törökország felől érkező migrációs nyomás növekedésére számít

Görögország a Törökország felől érkező migrációs nyomás növekedésére számít. Níkosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter kedden közölte, olyan értesülések birtokába jutottak, miszerint az ankarai hatóságok nagy számban szállítottak migránsokat az ország központi részéből az égei-tengeri partvidékre.

A miniszter a Szkai hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, ezek az emberek az elkövetkező napokban megpróbálhatnak átkelni a görög Leszbosz, Híosz és Számosz szigetekre és ezzel az Európai Unió területére. Hozzátette, hogy a görög haditengerészet hajóival erősítették meg a térségben járőrző parti őrséget a hétvégén.

„A szárazföldi és tengeri biztonsági erők parancsba kapták, hogy akadályozzák az országba illegálisan belépni akaró emberek beutazását” – hangsúlyozta.

Athén a következő napokban felnőtt kíséret nélkül utazó hatvan fiatalkorú menedékkérőt telepít át külföldre az égei-tengeri szigeteken működő túlzsúfolt menekülttáborokból. „Tizenkét gyermeket szerdán Luxemburgba, további ötvenet szombaton Németországba visznek” – mondta Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási és menekültügyi miniszter egy athéni rádióadó műsorában.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos a nap folyamán közölte, hogy az új típusú koronavírus szempontjából veszélyeztetett személyi körbe tartozó mintegy ezer migránst a görög szigeteken átmenetileg szállodákba helyeztek át a menekülttáborokból.

Brüsszel és Ankara 2016. március 18-án arról állapodott meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat, és visszafogadja az Európai Uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre, a visszaküldöttekért cserébe az EU – először egy 72 ezres kontingens erejéig – legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, mindezért pedig hatmilliárd euróval támogatja a törökországi menekültek ellátását. Az egyezmény aláírását követően jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma.

Ankara február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén. Ankara azzal érvelt, hogy az EU nem teljesítette ígéretét, uniós politikusok viszont a migránsok politikai célra történő felhasználásával vádolták Recep Tayyip Erdogan török elnököt.

Görögországban jelenleg mintegy százezer menedékkérő tartózkodik, közülük 36 ezren az égei-tengeri szigeteken létesített menekülttáborokban vannak elszállásolva.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑