Cadmus fordítás Cadmus

Görögország ismét szállít migránsokat Törökországba

2016. 08. 19.

Athén folytatja az illegális bevándorlók visszatoloncolását Törökországba, amelyet a július 15-i sikertelen török katonai puccskísérletet követően függesztett fel. Az elmúlt 24 órában 14 migránst szállítottak el Görögországból a Brüsszel és Ankara közötti menekültügyi paktum keretében – jelentette a Skai hírcsatorna.

A tájékoztatás szerint csütörtökön négy pakisztánit és két algériait vittek hajóval az égei-tengeri Leszbosz szigetéről Dikili török kikötővárosba. A hatóságok közölték, hogy az illetők nem kértek menedéket a görög hatóságoktól, holott ez jogukban állt volna. Előző nap nyolc szíriait ültettek repülőre Leszboszon, és indítottak el a dél-törökországi Adanába.

Az EU–Törökország menekültpaktum lehetővé teszi a Görögországba március 20. óta illegálisan beutazott menedékkérők kitoloncolását, amennyiben nem folyamodnak menekültstátuszért a görög hatóságokhoz. Rendőrségi adatok szerint a paktum keretében eddig mintegy 500 embert küldtek vissza Törökországba.

A görög parti őrség eközben csütörtökön arról számolt be, hogy az utóbbi 24 órában négy művelet során összesen 153 menedékkérőt és migránst mentettek ki Leszbosz és Számosz partjai közelében.

A görög rendőrség tájékoztatása szerint az utóbbi napokban számos migránst őrizetbe vettek hamis személyazonosító okmányok használata miatt. A rodoszi repülőtéren csütörtökön hat afgánt és két szíriait fogtak el, akik hamis dokumentumokkal próbáltak meg felszállni egy Svájcba és egy Olaszországba tartó járatra.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑