Cadmus fordítás Cadmus

Gratulált az al-Kaida a táliboknak történelmi jelentőségű győzelmükhöz

2021. 09. 02.

Gratulált az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat a radikális iszlamista táliboknak az Afganisztánban aratott történelmi jelentőségű győzelmükhöz.

A terroristák főparancsnoksága az al-Szaháb nevű propagandairodájának közvetítésével szerdán közzétett kétoldalas közleményében elismeréssel szólt a tálibok hatalomátvételéről és az amerikai és a szövetséges csapatok kivonulásáról.

“Az Egyesült Államok és a NATO afganisztáni fiaskója a muszlim országok feletti nyugati uralom és katonai megszállás sötét korszakának végét jelzi” – olvasható a közleményben.

“Gratulálni szeretnénk e történelmi esemény alkalmából az Iszlám Emirátusnak (a tálib mozgalom önmegnevezése), különösen pedig vezetőjének, Hibatullah Ahundzadának” – áll a közleményben.

“Allah a győzelmet ígérte számunkra, Bushnak pedig a vereséget, meglátjuk, melyik ígéret teljesül” – utal a szöveg George W. Bush volt amerikai elnökre, aki elrendelte az Egyesült Államok katonai beavatkozását Afganisztánban az al-Kaida 2001. szeptember 11-i terrorcselekményei után.

Az al-Kaida egyben felszólította az afgán lakosságot, hogy viseltessen bizalommal a tálibok iránt, és támogassa őket.
A tálibok 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt menedéket biztosítottak az al-Kaidának, illetve a terrorhálózat néhai vezetőjének, Oszama bin Ladennek, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások értelmi szerzőjének. Az ENSZ 2020 májusában közzétett egyik jelentése szerint az al-Kaida az afgán tartományok harmadában tevékenykedett. Az ENSZ-jelentés szerzői arra a megállapításra jutottak, hogy továbbra is szoros kötelékek fűzik egymáshoz a tálibokat és az al-Kaida szélsőségeseit.

A tálibok ugyanakkor még 2020 februárjában, az Egyesült Államokkal kötött megállapodásukban kötelezettséget vállaltak arra, hogy megszakítanak minden kapcsolatot a terrorhálózattal.

Az al-Kaidát az 1980-as évek végén alapították az afgán-pakisztáni határtérségben. A terrorhálózat célja iszlamista világrend létrehozása. Bin Ladennel egy amerikai különleges alakulat végzett 2011-ben Pakisztánban. Utódja, az egyiptomi Ajmán az-Zavahiri lett, aki egyes jelentések szerint 2020 novemberében természetes halállal meghalt.

A globális hírszerzéssel és biztonságpolitikával foglalkozó Soufan Group nevű, New York-i székhelyű intézet elemzése szerint az al-Kaida mostanra összehasonlíthatatlanul erősebb, mint húsz éve volt. Világszerte mintegy 40 ezer tagja van, és helyi csoportokkal rendelkezik a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Dél-Ázsiában és az Arab-félszigeten is. Az amerikai katonák kivonulásával tovább erősödhet a terrorhálózat újabb tagokat toborozva Afganisztánban.

Az al-Kaida – a hasonló dzsihadista ideológia ellenére – ellenséges viszonyban áll az Iszlám Állam terrorszervezettel.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑