Cadmus fordítás Cadmus

Guatemala is áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe

2017. 12. 25.

Guatemala áthelyezi izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe – jelentette be vasárnap Jimmy Morales, a közép-amerikai ország elnöke.

Guatemala volt azon hét ország egyike, amely nemmel szavazott az Egyesült Államok és Izrael mellett az ENSZ-közgyűlés múlt heti rendkívüli ülésén tartott voksoláson a Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését elítélő határozattervezetről.

A közép-amerikai ország mellett Honduras, Togo, Mikronézia, Nauru, az óceániai Palau és a szintén óceániai Marshall-szigetek álltak ki Washington mellett.
Az 193 tagú ENSZ Közgyűlése 128 támogató és kilenc ellenszavazattal, 35 tartózkodás mellett csütörtökön fogadta el a Trump döntését semmisé nyilvánító határozatot. 21 ország nem volt jelen a szavazáson – emlékeztet az MTI.

Morales elnök a Facebookon közölte, hogy a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszélését követően döntött úgy, hogy utasítja a külügyminisztériumot a lépésre, noha ennek gyakorlatba ültetésének nem közölte időpontját, ahogy Trump sem.

Egyelőre csak Washington és Guatemalaváros jelezte szándékát arra vonatkozóan, hogy áthelyezi nagykövetségét.

Az ENSZ közgyűlés rendkívüli ülésének összehívására azután került sor, hogy az Egyesült Államok hétfőn megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az egyiptomi határozattervezetet, amely semmisnek és bármiféle jogi vonzatot nélkülözőnek nyilvánította volna a Jeruzsálem státuszára vonatkozó egyoldalú döntéseket. A megvétózott határozattervezetben azt követelték volna Donald Trump amerikai elnöktől, hogy vonja vissza a Jeruzsálem státuszára vonatkozó döntését, amellyel elismerte a várost Izrael fővárosának.

Orientalista.hu – ATV

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑