Gülent nevezete meg egy bizottság a puccskísérlet kitervelőjét

A török parlament egyik vizsgálóbizottsága pénteki jelentésében az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot nevezte meg a tavaly júliusban végrehajtott hatalomátvételi kísérlet értelmi szerzőjeként.

Resat Petek bizottsági elnök a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjától (AKP) Ankarában közölte: a vizsgálóbizottság zárójelentése nem hagy kételyt afelől, hogy Gülen vezette mozgalma határozta el és hajtotta végre a sikertelen államcsínyt.

A puccskísérletért Recep Tayyip Erdogan török államfő a kezdettől fogva az Egyesült Államokban élő hitszónok által vezetett hálózatot tette felelőssé. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez. Emellett nyugati államok is kétségbe vonták azt, hogy Gülen állhat a tavaly júliusi események mögött.

Bruno Kahl, a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) vezetője márciusban a Der Spiegel című német hírmagazinnak ezzel összefüggésben elmondta: a BND nem osztja a török szervek azon meggyőződését, hogy Gülen mozgalma felelős a tavaly júliusi törökországi puccskísérletért. A török partnerek „a legkülönbözőbb szinteken igyekeztek meggyőzni minket, de mostanáig nem jártak sikerrel” – tette hozzá Kahl.

A hatalomátvételi kísérletet követően létrehozott török parlamenti vizsgálóbizottságban többségben vannak az AKP képviselői, a Igazság és Fejlődés Pártjának emellett abszolút többsége van a török törvényhozásban.

A legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) és a szintén ellenzéki kurdbarát Népi Demokrata Párt (HDP) ugyanakkor azzal vádolja az AKP-t, hogy saját – Gülennel kapcsolatban álló – tisztségviselőit védi. A muzulmán hitszónok ugyanis Erdogan egykori mentora volt, míg 2013-ban nyíltan összekülönböztek.
A vizsgálóbizottság jelentését megküldik Ismail Kahraman török házelnöknek, aki azt köteles jóváhagyni. Kahraman is az AKP egyik képviselője.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑