Cadmus fordítás Cadmus

Gyümölcstermesztést tanulhatnak Izraeltől az emírségi arabok

Ráadásul mindezt sivatagi körülmények között kifejlesztett agráriumbázison. Egy új innovációs beruházás során eper és áfonya termesztését is elleshetik az Egyesült Arab Emírségek mérnökei.

Habár a történelmi diplomáciai „kiegyezés” csak múlt héten vált véglegessé Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között, a két ország agrárszakemberei már egy évvel korábban az együttműködésről egyeztettek — számol be az Israel21C.org tudományos magazin.

Nemcsak európai fórumokon értekeztek, de a monarchia képviselői Izraelbe is ellátogattak, és felkeresték az ország egyik legnagyobb és legsikeresebb földművelési vidékének, a Ramat Hanegevnek a szakértőit is.

A Negev sivatagnál található hatalmas területeken évek óta 21. századi innovatív módszerekkel állítanak elő zöldségeket és gyümölcsöket, évente mintegy 177 millió dollár értékben. Az ottani termékek 70 százalékát exportálják, főleg Amerikába és Európai piacokra – írja a lap.

A sikeresség és a hatékonyság egyik alapja az a 3,5 millió köbméternyi jó minőségű víz, melyet éves szinten tudnak az izraeli mérnökök „kicsiholni” az alapvetően csontszáraz sivatagi környezetből egy arra fejlesztett vízelőállító üzemmel.

Jelenleg izraeli befektetők Ramat Hanegevnél egy újabb nagyszabású, agrár-innovációs központ felépítését készítik elő. A tervek szerint az emírségi mérnökök a jövőben már akár ott is tanulmányozhatják az eddigi és a legújabb eredmények technikai részleteit.

„Arról tárgyaltunk, hogy olyan csúcsminőségű magokkal próbálkozunk, amelyek eddig importból érkeztek az országba. Áfonya, eper és paradicsom termesztését fontolgatjuk az új területeken” — mondta az Israel21C.org-nak Or Haviv, az egyik befektető üzletember.

Haviv hozzátette: az új agrárközpontjukban továbbfejlesztenék a sivatagi földművelést és szeretnének még több figyelmet fordítani olyan területekre is mint a a tengeri földművelés vagy a kannabisz művelése. Utóbbi technikai vívmányait annak népszerű és jól jövedelmező jellemzői miatt alighanem szintén nem zárnák el az arab partnereik elől.

Israel21c.org, Neokohn.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑