Cadmus fordítás Cadmus

Háborúval fenyegette meg Iránt az izraeli hírszerzési miniszter

 Háború lesz a vége annak, ha az Egyesült Államok és a többi nagyhatalom olyan újabb nukleáris megállapodást köt Iránnal, amelyet Izrael rossznak tart – jelentette ki Eli Kohen izraeli hírszerzési miniszter a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

Megerősítette a zsidó állam álláspontját az ügyben, miszerint nem fog magára nézve kötelezőként elismerni egy esetleges diplomáciai egyezséget a felek között. “Egy rossz alku háborúba fogja taszítani a térséget” – tette hozzá.

“Aki rövid távú előnyökre pályázik, annak hosszabb távon résen kell lennie” – fogalmazott a tárcavezető.

“Izrael nem fogja engedni, hogy Iránnak atomfegyvere legyen. Irán sehol sincs biztonságban. Repülőink minden célpontot el tudnak érni a Közel-Keleten és minden bizonnyal Iránban is” – tette hozzá.

A Jediót Ahronót című lap hírportálja, a ynet értesülése szerint Antony Blinken amerikai külügyminiszter csütörtökön találkozott Joszi Kohennel, aki a Moszadot, Izrael külföldi hírszerző szervezetét vezeti, valamint Gilad Erdannal, Izrael washingtoni nagykövetével és munkatársaikkal.

Az izraeli tisztségviselők a ynet tudomása szerint komoly aggodalmukat fejezték Irán nukleáris tevékenysége miatt. A washingtoni találkozó Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és izraeli hivatali partnere megbeszéléseit követi, amelyeken az izraeli fél hangsúlyozta, hogy belátása szerint folytathat műveleteket Iránnal szemben.

Az Európai Unió vezetésével jelenleg Bécsben folynak tárgyalások a 2015-ös atomalku újjáélesztéséről a többi között azzal a céllal, hogy az Egyesült Államok visszatérjen a többhatalmi megállapodáshoz, amelyből Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát, visszaállítva ezáltal az Irán elleni kereskedelmi szankciókat.

Trump lépésére válaszul a közel-keleti ország felhagyott kötelezettségvállalásainak teljesítésével, és ismét belefogott nukleáris programjának fejlesztésébe.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑