Hadi helyzet Szíriában – Visszaszorulóban az Iszlám Állam

Augusztus közepére világossá vált, hogy az egy éve tartó vég nélküli harctéri vereségek az ISIS terrorszervezet számára gyors területi változásokat hoznak és folyamatosan fennmaradnak.

Kelet-Szíriában a Szíriai Arab Hadsereg, a szövetséges paramilitáris egységek támogatásával, három masszív frontvonalon, északról, nyugatról és délről folytatja az előrenyomulást Deir Ezzor felé. Miközben a Tigris Alakulatok Maadan közelébe értek (ami az ISIS terrorszervezet utolsó erőssége Dél-Rakkában) a támadó 5. Hadtest felszabadította Al-Szukhanah várost (az ISIS terroristák utolsó bázisát Homsz tartományban).

Magában Rakka városában a kurd vezetésű “Szíriai Demokratikus Erők” (SDF) a lakott terület több, mint felét elfoglalták az ISIS terrorszervezettől és folytatják a dzsihádista harcosok beszorítását egy mindinkább csökkenő zónába, amely a város központi és északi kerületeire korlátozódik.

A szíriai kormányerőknek az a szándékuk, hogy először elszigeteljék az ISIS terrorszervezet megszállta településeket és utána felszámolják a bázisait, amelyek Kelet-Hama és Közép-Homsz területén húzódnak.

Az egyéb vahhabita terrorszervezetek és “felkelőnek” nevezett militánsok által megszállt területeken a frontok viszonylag csendesek, kivéve Damaszkusztól keletre, ahol a Szíriai Arab Hadsereg nagy intenzitású hadműveletet folytat a vahhabita terroristák ellen, és Afrin járásban (Északnyugat-Aleppo), ahol a Törökország által támogatott dzsihádisták és a kurdok vezette milíciák harcolnak egymás ellen és naponta lövik egymást tüzérségi tűzzel. Szintén hírek vannak arról, hogy a Hajat Tahrir Al-Sham terrorista koalíció (az Al-Kiada szíriai frakciója és a szövetségesei) új offenzívát tervez indítani a szíriai kormánycsapatok ellen Hama tartomány északi részén.

Végül úgy tűnik, hogy a Szíriai Arab Hadsereg és Hezbollah hadműveletbe kezd az ISIS terrorszervezethez tartozó dzsihádisták utolsó erőssége ellen a hegyes szíriai-libanoni határvidéken.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑