Hadihajót küldtek tizenöt migránsért

Újabb fordulatot vett a Földközi-tengeri migránsválság, ezúttal azonban nem a bevándorlók, hanem egy spanyol hadihajó az, amivel senki nem tud mit kezdeni. A kormányválsággal küzdő Madrid több mint egy hete indította útjára az Audaz nevű hadihajót, hogy felvegye az olasz partoknál veszteglő Open Arms mentőhajó migránsait. Közben azonban a bevándorlók egy része a vízbe ugrott a fedélzetről, és végül a helyi bíróság engedélyezte a kikötést Lampedusa szigetén. Mivel a római vezetés továbbra is tiltakozott ez ellen, több európai ország vállalta átvételüket – többek között Spanyolország is.

Ám hogy az Audaz missziója ne vesszen kárba, a monstrum így a rá osztott tizenöt migráns átvételéért folytatta útját, és öt nappal ezelőtt meg is érkezett Lampedusához. Egy 62 fős legénységű hadihajó azonban nem köthet ott ki minden további nélkül, a mindeközben szintén kormányválsággal küzdő Olaszországban pedig senki nem akarta vállalni, hogy engedélyezi a dokkolást. Lampedusa felháborodott polgármestere többször is felszólalt az ügyben.

– Olaszországban senki nem tudja, mit kezdjünk az Audazzal. Beszéltem a kikötőmesterrel, akit nem értesítettek semmiről. Nem tudom, hogy a spanyolok hirtelen ötlete volt-e a hajó ideküldése, vagy beszéltek valakivel az olasz hatóságoktól – háborgott Salvatore Martello, értelmetlen műveletnek nevezve a spanyol lépést.

Az Audaz végül tegnap kiköthetett, ám még várnia kell, ugyanis a bevándorlócsoportot a helyi egészségügyi központba küldték – először ott vizsgálják át az illegálisan érkezőket. Spanyolországban felháborodást keltett az elhúzódó, rendkívül költséges akció. Naponta legalább 1300 eurójukba kerül a spanyol adófizetőknek, hogy az Audaz Lampedusához hajózott 15 bevándorló felvételére, írta a helyi sajtó.

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Zetelaki Réka

 

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑