Hagia Sophia iszlamizálása miatt a görög kormány mindent megtesz, hogyaz EU szankciónálja anakarát

A görög kormány szerint történelmi hibát követett el Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal, hogy elrendelte a Hagia Sophia egykori ortodox székesegyház mecsetté alakítását. Athén minden megtesz annak érdekében, hogy az Európai Unió és a nemzetközi szervezetek emiatt szankcionálják Ankarát.

“Erdogan történelmi hibát követett el, olyan hibát, amely szakadáshoz vezet, de amely reményeim szerint nem lesz áthidalhatatlan” – mondta Szteliosz Pecasz görög kormányszóvivő a Sky televíziónak szombaton.
Pecasz szerint Erdogan döntése sok problémát fog okozni neki.

“Görögország elítéli ezeket a cselekedeteket, és minden tőle telhetőt megtesz, hogy következményeik legyenek Törökországra nézve. Minden terítéken van, a szankciók lehetősége is, nemcsak Európa, hanem a nemzetközi szervezetek részéről is, mint például az UNESCO” – jelentette ki a szóvivő, aki szerint semmi kétség afelől, hogy Athén szankcionálni fogja Ankarát. Szerinte ez e kérdés szerepelni fog a legközelebbi európai uniós csúcs napirendjén is.
Aki megsérti a nemzetközi jogot, tisztában kell lennie azzal, hogy ezért fájó szankciók járnak. A Hagia Sophia ügye nemzetközi ügy, Ankara döntése pedig komoly sértés (a keresztény világnak) – mondta a szóvivő.

A Hagia Sophia, törökül Ayasofya 1935 óta múzeum volt, és Isztambul egyik legkiemelkedőbb turistalátványossága. Az épület 537-től a Bizánci Birodalom legfontosabb székesegyháza és az ortodox keresztény világ központja volt, de Konstantinápoly 1453-as elfoglalása után az Oszmán Birodalom mecsetté alakította át. A 20. században Musztafa Kemal Atatürk, a világi Törökország megteremtője múzeummá alakíttatta át.

Egy konzervatív egyesület 2016-ban pert indított annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki semmisnek az 1934. november 24-ei minisztertanácsi döntést, amely a Hagia Sophia múzeummá alakításáról rendelkezett.

A török legfelsőbb közigazgatási bíróság semmisnek minősítette pénteken az akkori döntést, Erdogan pedig azonnal rendeletet adott ki erről, és közölte, hogy az első muszlim imát július 24-én tartják a Hagia Sophiában. Erdogan ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a volt bizánci bazilikát továbbra is az emberiség közös örökségének tekinti.
Erdogan döntését Brüsszel és Washington is nemtetszéssel fogadta.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑