2019. 05. 06.

Halálos áldozatokat követelt a radikális iszlamisták támadása

Radikális iszlamista tálibok megtámadták vasárnap az észak-afganisztáni Baglán tartomány rendőr-főkapitányságát, legalább huszonkét ember életét vesztette, köztük az elkövetők, és ötvenöten megsebesültek – közölték a kabuli belügyminisztérium és a helyi egészségügyi hatóságok.

Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő szerint tizenhárom rendőr halt meg, és harmincöt társuk sebesült meg. Mint mondta, húsz civil is sérüléseket szenvedett a támadásban.

„A bagláni rendőr-főkapitányság elleni összetett támadás véget ért a kilenc elkövető halálával, beleértve a pokolgépes merénylőt is” – fűzte hozzá Rahími.

Abdul Alím Gafári, a tartományi egészségügyi hatóság helyettes igazgatója viszont arról számolt be, hogy nők és gyerekek is voltak a robbantás halálos áldozatai között.

Két névtelenül nyilatkozó afgán tisztségviselő szerint délben egy öngyilkos merénylő robbantotta fel robbanószerrel megpakolt Humvee típusú páncélozott járművét a tartományi székhelyen, Puli-Humriban lévő rendőr-főkapitányság épülete előtt, majd nyolc fegyveres rohanta meg a rendőrségi létesítményt.

A szélsőségesek gyakran zsákmányolnak amerikai gyártmányú Humvee terepjárókat az afgán biztonsági erőktől, hogy azokat négy keréken guruló pokolgéppé alakítsák katonai létesítmények védelmének áttörésére.

A kabuli vezetés megdöntéséért harcoló tálibok jelentkeztek a támadás végrehajtóiként. Közölték: hogy a „szent háborút” a böjti hónap idején is folytatni fogják. „Tűzszünetről csak akkor tárgyalunk, ha véglegesítettük a megállapodást a külföldi csapatok kivonásáról” – hangsúlyozta Szohail Sahín, a tálibok katari irodájának szóvivője.

A merénylet az afgán nagytanács pénteki ülését követi, amelynek meghívott tagjai átfogó fegyverszünetet követeltek a kormány és a felkelők között a közelgő ramadán idejére, s egyebek mellett kezdeményezték 175 tálib fogoly elengedését is.

Több tanácstag kifejezte reményét, hogy a böjti hónapban megkezdődhetnek a végleges békemegállapodásról szóló tárgyalások.

A megbeszélésekre számos magas rangú politikai, törzsi és vallási vezető érkezett az ázsiai ország minden szegletéből, több befolyásos politikus azonban a bojkottot választotta.

A tálibok korábban azt mondták, a nagytanács – pastu nyelven loja dzsirga – az Egyesült Államok beépített embereinek kirakatgyűlése, és célja a nemzet megtévesztése.

A kabuli kormány az Egyesült Államok támogatásával igyekszik tárgyalóasztalhoz ültetni a tálibokat, hogy véget vethessenek az afganisztáni konfliktus 2001 óta tartó legújabb szakaszának.

A tálibok egyelőre nem hajlandóak hivatalos megbeszéléseket folytatni az általuk amerikai bábkormánynak tartott kabuli vezetéssel, ám többször találkoztak az Egyesült Államok főtárgyalója, Zalmay Khalilzad vezette amerikai küldöttséggel Katarban. A dohai kétoldalú tárgyalások fő témája az amerikai csapatkivonás és a terrorizmus elleni garanciák.

MTI

, , , ,
Back to Top ↑