Cadmus fordítás Cadmus

Halálos áldozatuk is van az összecsapásoknak a kirgiz-üzbég határon

2022. 05. 07.

Három kirgiz életét vesztette egy Üzbegisztánnal határos, vitatott hovatartozású területen, mert az üzbég csapatok tüzet nyitottak rájuk – közölte a biskeki kormány pénteken.

A kirgiz nemzetbiztonsági bizottság tájékoztatása szerint a lövöldözés csütörtökön történt. Azt nem tudni, hogy a halálos áldozatok határőrök vagy civilek.

A közleményből kiderült, hogy a két ország határőrségének képviselői azonnal felvették egymással a kapcsolatot, és pénteken találkoznak, hogy nyomozást indítsanak az ügyben.

A két ország közötti határvidéken előszeretettel tevékenykednek csempészek. Emellett gyakoriak itt az összecsapások a helyi közösségek között a legelők és a vízforrások miatt.

A kirgiz-üzbég viszony hagyományosan hűvösnek mondható, bár a kapcsolatok valamelyest javultak Iszlam Karimov üzbég elnök 2016-os halálát követően.

A két szomszédos ország vezetői tavaly megállapodást írtak alá a területek megosztásáról a vitatott térségben, de ezt egyelőre nem ratifikálták. A kirgizek azt kifogásolják, hogy az egyezmény értelmében Üzbegisztán használhatna egy kirgizisztáni víztározót is.

A szovjet utódállamok között gyakoriak a határviták. Közép-Ázsia legrobbanékonyabb konfliktusa jelenleg a kirgiz-tádzsik határvita, ahol tavaly több tucatnyian vesztették életüket katonai összecsapásokban.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑