Cadmus fordítás Cadmus

Halotti bizonyítványokat is tartalmazó ősi sírokat tártak fel Egyiptomban

2022. 05. 09.

Nyolcvanöt sírt tártak fel egyiptomi régészek Kairótól délre Szohág kormányzóságban. Az egyiptomi Óbirodalomból származó mintegy 4500 éves sírokban a múmiák mellett korabeli halotti bizonyítványokat is találtak.

Az egyiptomi idegenforgalmi és régészeti minisztérium szerdai közleménye szerint a régészek Kairótól 350 kilométerre délre, a Gabal el-Haridi régészeti helyszínen folytattak ásatásokat. A 85 sírból a múmiák mellől 30 halotti bizonyítvány került elő, amelyek a halott nevét, foglalkozását, korát, valamint a szülei nevét is tartalmazták régi görög betűkkel és ősi egyiptomi hieroglifákkal írva.

A sírok közül néhányat a hegyoldalba vájtak. Egyes sírokban pedig egy vagy több kút is volt, amelyekből folyosók vezettek a temetkezési helyiségekbe.

A régészcsoport egy vályogtéglából épült toronyházat is feltárt, amely III. Ptolemaiosz király, a Kr. e. 246-tól Kr. e. 222-ig uralkodó Ptolemaiosz-dinasztia harmadik uralkodójának korából származik.

A toronyházat a határok ellenőrzésére, az adóztatásra és a Níluson zajló hajóforgalom biztosítására építették – magyarázta a minisztérium közleménye.

A régészek egy 33 méter hosszú és 14 méter széles, ugyancsak a Ptolemaiosz-dinasztia idejéből származó templom maradványait is megtalálták. A templomban Ízisz istennőhöz imádkoztak.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑