Hamarosan kezdődik a muszlim hitszónokok állami képzése Németországban

Megkezdődik a muszlim hitszónok (imám) képzése a német állami felsőoktatásban, az első kísérleti projektet csütörtökön indítják az osnabrücki egyetemen – írta az Osnabrücker Neue Zeitung (NOZ) című német lap.

A beszámolóban kiemelték, hogy akadályozza a nem német származású muszlim hívők társadalmi beilleszkedését, ha vallási közösségeik vezetői nem ismerik a német nyelvet és kultúrát. Ezen a gondolaton alapul az évek óta formálódó állami imámképzés, amelynek első központja az osnabrücki egyetem iszlám teológiai intézete. Az intézetben eddig csak tudósokat képeztek, a hitszónoki képzési program nyitánya egy csütörtök esti rendezvény lesz.

Az esemény nem nyilvános, és a kísérleti program ügyének valamennyi szereplője feltűnően tartózkodó – írta a lap. Mint írták, nem nyilatkozott az egyetem vezetője, és nem nyilatkoztak a területileg illetékes Alsó-Szászország tartományi kormány részéről sem, a szövetségi belügyminisztérium pedig konkrétumokat nélkülöző választ adott megkeresésükre.

A tárca négyszázezer eurót különített el a program finanszírozására

A NOZ értesülése szerint a tárca négyszázezer eurót különített el 2020-as költségvetésében a program finanszírozására. Az nem ismert, hogy csak a szövetségi kormány támogatja-e a programot anyagilag, vagy vannak más források, és az sem ismert, hogy az egyetemről kikerülő imámok hol dolgoznak majd és honnan kapnak fizetést.

A lap külön kommentárt is közölt, amelyben aláhúzták, hogy az átláthatóság hiánya miatt „nem jól kezdődik” a németországi imámképzés.

A képzési programot egy úgynevezett iszlám kollégium dolgozza ki

A lap szerint a képzési programot egy úgynevezett iszlám kollégium dolgozza ki, de nem ismert, hogy ebben a munkában a németországi muszlim vallási, társadalmi, kulturális szervezetek sokszínű sorából mely szervezetek vesznek részt. A támogatók, közreműködők listája ugyanis nem nyilvános – írta a NOZ.

A Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa támogatja az állami imámképzést, a szervezet vezetője, Aiman Mazyek a lapnak elmondta, mindig is a legfőbb törekvéseik között volt, hogy Németországban képezzék ki az országban dolgozó imámokat.

Azonban a Németországban mintegy 900 mecsetet fenntartó Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója elutasítja a kezdeményezést, a török állami vallásügyi hivatal irányítása alatt álló szervezet részéről a NOZ-nak azt mondták, hogy az imámok képzése szerintük nem a német állam feladata.

A nyolcvanhárommilliós Németországban a legutóbbi, 2015-ös becslések szerint nagyjából 4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A 2015-ben felerősödött migrációs hullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban.

Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑