Cadmus fordítás Cadmus

Háromnapos tűzszünetet hirdettek a jemeni húszik

2022. 03. 27.

Tartós fegyvernyugvást is kilátásba helyeztek a lázadók a kormányerőket támogató, Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalícióval szemben.

Mahdi al-Masat, a húszik legfelsőbb politikai tanácsának elnöke közölte, hogy három napra felhagynak a rakéta- és dróncsapásokkal, valamint a katonai műveletekkel – adta hírül az ATV.

„Készek vagyunk ezt a nyilatkozatot egy végleges és tartós kötelezettségvállalássá alakítani” – tette hozzá.

Masat szerint ennek feltétele, hogy Szaúd-Arábia kötelezettséget vállal az ostrom feloldására, és végleg leállítja támadásait Jemen ellen. Rijád egyelőre nem reagált az ajánlatra.

A bejelentést azt követően tették, hogy pénteken az Irán támogatását élvező felkelők több csapást is mértek Szaúd-Arábia területe ellen – számolt be az MTI.

Az egyik célpont a Saudi Aramco nevű szaúdi állami olajvállalat dzsiddai elosztóközpontja volt, néhány kilométerre a formula-1-es nagydíjnak otthont adó dzsiddai versenypályától. A létesítmény két tartályát találat érte, de a vállalat szerint személyi sérülés nem volt.

A szaúdi vezetésű arab koalíció szombat hajnalban válaszul katonai műveletet indított Jemenben olajlétesítményei és a „globális energiaforrások” védelme érdekében. A koalíció szerint a húsziknak „viselniük kell tetteik következményeit.” A szaúdi állami média jelentése szerint a koalíció felszólította a civil lakosságot, hogy tartsa magát távol olajlétesítményektől a jemeni Hodeida tartományban. A koalíció harci gépei a hodeidai kikötő környékét és Szanaát támadták.

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑