Cadmus fordítás Cadmus

Hat állítólagos gülenistát fogtak el a koszovói hatóságok

2018. 03. 29.

A török állampolgárok állítólag az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózata által pénzelt iskolákban dolgoztak – számolt be róla a Zeri.info pristinai hírportál; sajtóhírek szerint az elfogottakat már át is adták a török hatóságoknak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Gülent és követőit vádolja a 2016-ban megkísérelt puccsal. A hitszónok tagadta, hogy köze volt az államcsíny-kísérlethez. A rendőrség csak annyit közölt, hogy több helyszínen is razziát rendezett, és hat török állampolgárt elfogott, azt azonban nem mondta, hogy pontosan mivel gyanúsítják az elfogottakat. A koszovói belügyminisztérium közlése szerint az elfogottak tartózkodási engedélyét a lefogásuk után biztonsági okokra hivatkozva visszavonták. A sajtóban megjelent információk szerint pedig erre hivatkozva már ki is toloncolták őket az országból, és átadták a török hatóságoknak. Az egyikük a Gülen által pénzelt iskolák vezetője volt, a többiek pedig az intézményekben dolgoztak.

Az újságok szerint a lefogottak tagokat toboroztak a gülenista nemzetközi hálózat számára, és számos török állampolgárnak segítettek elhagyni az országot a 2016-os puccskísérletet követően. Törökországban több tízezer embert tartóztattak le, mert a gyanú szerint közük volt a gülenista hálózathoz, és azon keresztül az összeesküvéshez. A mindennapos tisztogatások nemcsak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem Gülen feltételezett támogatóit is.

Törökország Koszovó egyik legnagyobb támogatója

A Balkánon több, Gülenhez köthető iskolát és alapítvány bezártak, vagy megvonták tőlük a támogatást. Koszovó eddig nem volt hajlandó ilyen lépéseket foganatosítani, annak ellenére, hogy az ország egyik legnagyobb támogatója Törökország. Nem véletlenül késlekedtek a koszovóiak ennek a kérésnek a teljesítésével – emlékeztetett internetes kiadásában az Express című koszovói napilap -, hiszen a koszovói politikusok nagy részének gyermeke ezekbe az iskolákba járt vagy jár, például Hashim Thaci köztársasági elnök fia tavaly végzett az egyik ilyen intézményben.

Ankara az elsők között ismerte el Koszovó függetlenségét, és az utóbbi tíz évben több nagyberuházást is megvalósított a kis balkáni államban.

Hiraod.hu, MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑