2018. 10. 07.

Hat minisztert menesztett az örmény elnök

Elemzők szerint a tárcavezetők azoknak a pártoknak a tagjai, amelyek előző nap támogatták azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek megnehezítik a Nikol Pasinján kormányfő által szorgalmazott előrehozott választások megtartását.

Az örmény elnöki hivatal közleménye szerint az energiaügyi, a gazdasági, a közlekedési és távközlési, a mezőgazdasági, a rendkívüli helyzetekért és a sportért felelős minisztérium vezetőit mentették fel tisztségükből.

Az érintett politikusok annak a két pártnak a tagjai, amelyek, bár Pasinján kormánykoalíciójának tagjai, támogatták a Szerzs Szargszján volt államfő vezette ellenzéki Örményország Köztársasági Párt (HHK) által benyújtott módosító javaslatokat.

Pasinján volt az elődje, Szargszján távozását kiváltó tüntetések szervezője. Az április 17-én miniszterelnökké választott Szargszján – aki azt megelőzően tíz évig a kaukázusi ország államfője volt – április 23-án mondott le a tiltakozások hatására.

Bár Pasinján a kormányfő, a törvényhozás jelenleg is a HKK ellenőrzése alatt áll, ezért szeretne Pasinján előrehozott választásokat. Ennek egyik módja lehet az is, ha lemondana, akkor ugyanis a parlamentnek új miniszterelnököt kellene választania, az örmény törvények értelmében pedig két, meghiúsult szavazás automatikusan előrehozott választásokhoz vezetne.

Pasinján tárgyalásokat folytatott a parlamentben ennek lehetőségéről, de a törvényhozás kedden elfogadta azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek megnehezítik ennek a folyamatát. A kormányfő válaszul bejelentette: néhány napon belül lemond, hogy – mint mondta – senki se gondolja azt, hogy ragaszkodik ehhez a poszthoz.

Örményországban 2022-ben tartanak legközelebb parlamenti választásokat a jelenlegi menetrend szerint.

A kedden megszavazott módosításokat még az államfőnek is jóvá kell hagynia hatályba lépésükhöz.

MIT

, ,
Back to Top ↑