Hatalmas változásokat hozhat az új koronaherceg Szaúd-Arábiában

A koronaherceg belefogott a királyság modernizációjába, azonban ezt nem mindenki nézi jó szemmel. A diplomáciában is érezhető a változás szele: nemrég az izraeli miniszterelnökkel találkozott a szaúdi vezető, ráadásul titokban. A két ország között ugyanis nincs hivatalos diplomáciai kapcsolat – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

A herceg megítélése ellentmondásos. Van, aki a hagyományok talaján álló ország lerombolóját látja benne, mások pedig azt a reformert, aki új esélyt adhat egy gazdag, de véges tartalékokkal rendelkező országnak. Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint ezek a narratívák nem zárják ki egymást.

A szakértő az M1 Ma este című műsorában elmondta: az egyik oldalról egy harminchárom éves fiatalembert lehet látni, aki a hatalom közelébe került. Egyértelműen kimondható, hogy másképp fogja vezetni az országot, mint hetven éven felüli szülei. Természetszerű, hogy más víziót alakít ki Szaúd-Arábiával kapcsolatban – fogalmazott a szakérő.

Hozzátette: másrészről az is igaz, hogy Mohammed bin Szalman megérezte azt, hogy a különleges helyzetet felhasználhatja arra, hogy egy nagymértékű hatalomkoncentrációt próbáljon véghezvinni. Ezt a családi alapú diktatúrát megpróbálja egy egyéni alapú diktatúrára cserélni.

Kiharcolta magának a hatalmat

Szalai Máté szerint a koronaherceg a hatalompolitikához ért. Hozzátette: elég előnyös helyzetből indult, hiszen édesapja, a jelenlegi szaúdi királynak nincs nagy ambíciója uralni a királyságot, fia ezt az űrt tölti be. Mohammed bin Szalman a hatalompolitikához tehát ért, azonban sokan felróják neki, hogy kevés külpolitikai és biztonságpolitikai tapasztalattal rendelkezik – fogalmazott Szalai Máté.

A szakértő arra a kérdésre, hogy a koronaherceg hatalmának kiterjesztése az eszköz volt-e a későbbi politikájának végrehajtására, vagy egy eszköz volt a leszámolásra, úgy válaszolt: mindkettő. Véleménye szerint nyilvánvaló az, hogy Mohammed bin Szalman is a hatalom megszerzésében érdekelt, amit arra fog használni, hogy mindenki mást kiszorítson a politikai központból. Ezt láthattuk az elmúlt években, tavaly a korrupcióellenes intézkedések jelszavával letartóztatta a királyi család több tagját.

A szakértő szerint ennek az intézkedésnek két vetülete van. Az egyik, hogy végre valaki tett a korrupció ellen, ami egy súlyos probléma. A másik oldalról azonban, hogy ezzel a cselekedetével azokat a hercegeket és nemes embereket próbálta visszaszorítani, akik ellenezték az ő uralmát – hangsúlyozta.

Szüksége lehet a Nyugati elit szimpátiájára

A reformok általában nem maradnak ellenzők nélkül, de a koronahercegnek jelenleg nincs nagy ellenzéke. Ez a szakértő szerint adódik a szaúdi politikai rendszerből. Véleménye szerint a szaúdi uralkodó legnagyobb ellenzéke a saját családja lesz. A vallási vezetőkről szólva pedig elmondta: ugyanolyan heterogén társaság, mint bármely más elit csoport.

Szalai Máté szerint nem érdemes a politikai játszmákat úgy felállítani, hogy a politika és a vallási hatalom egymásnak feszülése, ugyanis mindkét tömbben vannak politikusok, akik A-t, mások pedig B-t szeretnének. Ők harcolnak egymással.

Modammed bin Szalman felismerte: ahhoz, hogy a hatalmat koncentrálni tudja a kezében, ahhoz szükséges a Nyugat támogatása – véli a szakértő. Hozzátette: a koronaherceg tudta azt, hogy reformjaival meg tudja szerezni nemcsak a nyugati közbeszéd szimpátiáját, de a politikusokét is. Erre megfelelő példa a szaúdi Aramco olajvállalat részleges privatizációja. Ezt a Nyugati elit nagy szimpátiával figyeli, hiszen ők akarnak a cégbe befektetni.

Elemi érdek az orosz-szaúdi energiaügyi szövetkezés

Szalai Máté elmondta: Szaúd-Arábia és Oroszország összefogása az energiaügy területén egy olajpiaci dominanciát hozhat létre. Erre bizonyíték az elmúlt héten lezajló Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) csúcstalálkozója, ahol a nem OPEC-tag Oroszország, és a szervezet egyik vezető ereje, Szaúd-Arábia össze tudtak fogni. Egy olyan megállapodást értek el az OPEC-tagokkal, ami a két országnak a legjobb – tette hozzá Szalai Máté.

Az izraeli sajtó értesülései szerint titokban találkozott a szaúdi koronaherceg és az izraeli miniszterelnök. Ennek kapcsán a szakérő elmondta: nincs bizonyíték a találkozóra, de az biztosra mondható, hogy a két fél határozottan tárgyal egymással, mégpedig a közös fenyegetés, Irán miatt. Az, hogy titkos találkozón vett részt a két fél, nem bizonyítható, de az biztos, hogy lenne miről beszélniük – hangsúlyozta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1-en.

M1, Hirado.hu

Sharing is caring!

, , , , , , ,
Back to Top ↑