Guarabuli, 2017. július 9. Olaszországba indult illegális bevándorlók a líbiai partok előtt, a Tripolitól keletre fekvő Guarabuli térségében 2017. július 8-án, miután a líbiai parti őrség kimentette őket. A hatóság 85 migránst kimentett, mintegy 20 pedig eltűnt, amikor a csónakjuk bajba került a Földközi-tengeren. (MTI/EPA)

2019. 05. 16.

Hatvanöt migránst mentettek ki a líbiai partoknál

A Sea-Watch 3 nevű mentőhajó hatvanöt migránst mentett ki a Földközi-tengeren egy gumicsónak fedélzetéről 55 kilométerre Líbia partjai előtt – közölte a Sea Watch német segélyszervezet szerdán.

A gumicsónakot egy repülőgépről vették észre. A Sea-Watch 3 legénysége erre riadóztatta az olasz, a máltai és a líbiai parti őrségeket is, de választ nem kapott – számolt be a történtekről a segélyszervezet.

„A Földközi-tengeren csak a tanúk száma csökken, nem az indulásoké” – utalt a Sea Watch az észak-afrikai partokról Európába útra kelő menedékkérőkre.

„Kikötőink zárva maradnak” – reagált az értesülésre Matteo Salvini olasz belügyminiszter. A bevándorlásellenes Liga kormánypárt vezetője ismételten jogi eljárásokat helyezett kilátásba azok ellen, akik a hatóságok engedélye nélkül hoznak menedékkérőket Olaszországba.

A holland zászló alatt hajózó Sea-Watch 3 január 19-én 47 menedékkérőt vett fel fedélzetére, de csaknem két héten át kellett vesztegelnie a tengeren, miután Olaszország a fedélzetén tartózkodó migránsok szétosztásától tette függővé kikötését.

2018 júniusától hivatalosan az európai uniós támogatást élvező líbiai parti őrség felelős az észak-afrikai állam partjai előtti térségben az Európába induló menedékkérők kimentéséért.

Az olasz kormány emellett szigorú bevándorlási politikát folytat, ismételten lezáratta kikötőit a civilszervezetek mentőhajói előtt, és bejelentette, nem fogad be több menedékkérőt az országba.

MTI

, , ,
Back to Top ↑