Cadmus fordítás Cadmus

Hegyi-Karabah – A civilek védelméről is megállapodtak Genfben

2020. 10. 31.

A civilek és a nem katonai létesítmények elleni támadások leállításáról egyezett meg a többi közt az örmény és az azeri külügyminiszter péntek este Genfben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül alakult, a hegyi-karabahi konfliktus rendezésével megbízott minszki csoportjának közvetítésével.

A csoportban társelnöklő Egyesült Államok, Oroszország és Franciaország küldötteinek bejelentése szerint a szembenálló felek továbbá átadják egymásnak a másik fél harcokban elesetteinek holttesteit, valamint – egy későbbi fogolycserét előkészítendő – egy héten belül listát állítanak össze a foglyokról, továbbá megegyeztek abban is, hogy tárgyalnak a fegyvernyugvást biztosító mechanizmusról is.

A társelnökök felszólították a feleket, hagyjanak fel a hadmozdulatokkal, és leszögezték, mindent megtesznek annak érdekében, hogy konfliktus békés rendezését elősegítsék.

A genfi tárgyalásokkal egy időben az örmény védelmi minisztérium azt közölte, hogy az azeri hadsereg folytatja a támadást a térségben, Baku viszont arról adott hírt, hogy az örmény csapatok ágyúzzák Gubadli és Terter környékét.

Örményország szeptember 27-e óta harcban áll Azerbajdzsánnal, amely fegyverrel akarja visszaszerezni a többségében örmények lakta Hegyi-Karabah enklávét. Jereván és Baku orosz, illetve nemzetközi közvetítéssel már háromszor is tűzszünetről állapodott meg, de a fegyverek így sem hallgatták el.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabah hovatartozása miatt a két ország régóta viszályban áll.

A hegyi-karabahi hatóságok szerint 1166 katonájuk és 39 civil vesztette életét eddig a harcokban. Az azeriek nem közlik katonai veszteségeiket a hadiállapot idején érvényes cenzúraszabályokra hivatkozva, mindazonáltal beszámoltak arról, hogy az összecsapásokban eddig 91 civil lelte halálát, további mintegy 400 megsebesült.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten azt mondta, hogy Moszkva információi szerint a halálos áldozatok száma ötezer körül van.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑