Helyhatósági választások kezdődtek Törökországban

Helyhatósági választások kezdődtek vasárnap Törökországban, az első szavazóhelyiségek helyi idő szerint hét órakor nyitották meg kapuikat az ország keleti részén, egy órával később pedig nyugaton.

A választópolgárok keleten helyi idő szerint négy óráig, nyugaton öt óráig adhatják le voksaikat. Törökország 81 tartományában mintegy 57 millió választásra jogosult állampolgár dönthet arról, hogy kiket látna szívesen települése élén. Az első részeredményeket még az este folyamán közzétehetik.

A helyhatósági választások jelzésértékűek Recep Tayyip Erdogan török elnök és konzervatív-iszlamista kormánya számára. Erdogan sikereinek alapját évekig a virágzó gazdaság adta, amelyet azonban jelentősen megtépázott az Egyesült Államok és Törökország közötti diplomáciai, illetve kereskedelmi viszály.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a kormánypárt főpolgármester-jelöltjei a két legfontosabb városban, Ankarában és Isztambulban szoros versenynek néznek elébe. A felmérések szerint a voksolás kimenetelét a határozatlan szavazók döntik majd el, akik között a kormányoldal korábbi választói vannak túlnyomó többségben.

A török elnök az utóbbi hetekben intenzív kampányt folytatott, tartományról tartományra járva beutazta az országot, és átlagosan két nyilvános beszédet tartott naponta. Erdogan élet-halál kérdésként állította be a szavazást, amit a kurd fegyveres lázadók és az iszlamofóbia jelentette fenyegetésekkel indokolt, és elsősorban a nacionalista, vallási alapú érzelmek feltüzelésével próbált voksokat szerezni pártjának.

Erdogan 16 éve vezeti a 82 millió lakosú Törökországot az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élén.

MTI

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑