Cadmus fordítás Cadmus

Hetvenhárom kiutasított afgánt vettek őrizetbe Norvégiában

2016. 11. 20.

Hetvenhárom afgán férfit vett őrizetbe a norvég rendőrség a héten egy nagyszabású razzia során, hogy kiutasítsák őket az országból, miután a hatóságok elutasították a menekültstátusz iránti kérelmüket – írta szombaton az Aftenposten.

A norvég idegenrendészet (PU) tizenegyet közülük szabadon engedett, miután megállapította, hogy nem fognak szökéssel próbálkozni a kiutasítás előtt. A többi férfit az oslói kerületi bíróság elé állították és őrizetbe helyezték szerdán és csütörtökön.

Bírósági dokumentumok szerint a tárgyalások nem tartottak tíz percnél tovább. A legtöbb esetben azért született döntés a kiutasításukról, mert a férfiak idősebbek voltak, mint amilyen életkort menedékkérelmük beadáskor megadtak.

Orvosi és fogászati vizsgálatokkal azonban megállapították, hogy 18 évesnél idősebbek, azaz már nem fiatalkorúak.

Az Aftenposten szerint valamennyi őrizetbe vett férfi afgán, és csak öten vallották be, hogy 1991 előtt születtek. Őket norvégiai befogadó-központokban helyezték el.

A norvég jogszabályok esetén a menekültstátusz elutasításakor a kérelmező fellebbezhet a norvég bevándorlási fellebbviteli testületnél (UNE). A fellebbezés elutasítása esetén négy héten belül köteles elhagyni az országot.

Az egyik elfogott férfi a tárgyalás rövidsége miatt öngyilkosságot akart elkövetni. A bírósági dokumentumok szerint nem volt jelen az ítélethirdetéskor, mert “a szünetben öngyilkosságot kísérelt meg és megsérült”. A fiú 16 évesnek mondta magát, amikor Norvégiába érkezett, és egy évvel később megállapították róla, hogy 20 éves.

Az elmúlt napokban a Norvégiai Menedékkérők Szervezete (NOAS) több olyan megkeresést kapott, amely kifogásolta, hogy a szóban forgó afgán menedékkérők közül többeket úgy vett őrizetbe a rendőrség, hogy nem közölte velük az intézkedés okát.

Az Aftenposten szerint a rendőrség viszont azt közölte, hogy az őrizetbe vételt követően minden egyes afgánnal közölték a bevándorlási fellebbviteli testület kérelmüket elutasító döntését.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑