2018. 11. 06.

Hihetetlen magasságban a török infláció

Tizenöt éves csúcsra emelkedett a török infláció októberben, és várhatóan a következő hónapokban is magas maradhat.

Októberben 25,2%-kal nőttek a fogyasztói árak Törökországban az előző év azonos időszakához képest, ami meghaladta az elemzői várakozásokat és a szeptemberi 24,5%-os értéket is. Ilyen magas áremelkedési ütemet utoljára 15 éve tapasztaltak az országban. A gyorsuló inflációt az okozza, hogy a török líra idén 60%-kal gyengült a dollárral szemben.

Az előző hónaphoz képest 2,7%-os drágulást mért a statisztikai hivatal, annak ellenére, hogy a központi bank (megkésett) szigorítása mellett Recep Tayyip Erdogan elnök is igyekszik lenyomni az árakat, utóbbi nem éppen ortodox eszközökkel.

Októberben szinten tartotta a kamatszintet a török jegybank azután, hogy szeptemberben jelentősen szigorított a monetáris kondíciókon, ami segített a líra erősödésében. A török jegybank várakozása szerint az év végén 23,5%-on alakulhat az infláció, ez 10%-ponttal magasabb, mint amit korábban prognosztizáltak. A központi banknak egyébként 5%-os az inflációs célja. Ezt azonban még jövőre sem fogják elérni, akkor várhatóan 15% feletti lesz a pénzromlás a jegybank várakozása alapján.

Portfolio.hu

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑