Cadmus fordítás Cadmus

Hölvényi György: A libanoni válság megoldásában az EU-nak nem szabad figyelmen kívül hagynia a vallások szerepét

2023. 03. 29.

A Libanont sújtó válság megoldásában az EU-nak nem szabad figyelmen kívül hagynia a vallások szerepét, mert az egyházak amellett, hogy nélkülözhetetlen szociális feladatokat látnak el, az ország utolsó, társadalmi bizalmat élvező tekintélyei is – hívta fel a figyelmet Hölvényi György, a KDNP uniós parlamenti képviselője szerdai sajtóközleményében.

A kereszténydemokrata politikus, aki a 2022-es libanoni választásokat megfigyelő missziót vezette, A vallás szerepe a libanoni társadalmi válságban című szerdai brüsszeli konferencián szólalt fel. Az eseményen Manszúr Btejcs volt libanoni gazdasági miniszter mellett az Európai Bizottság képviselője és Imad Szalamej, a libanoni Amerikai Egyetem oktatója is felszólalt.

Hölvényi szerint az egyházaknak pozitív szerepet kell vállalniuk a mostani krízis kezelésében, és „aki alábecsüli a jelentőségüket, az teljesen félreérti az ország működését”. Libanonban a parlamenti helyeket egyenlő arányban osztják szét a muszlim és a keresztény képviselők között.

„A mindenki által ismert véres polgárháború után ez a stabilitás záloga” – hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy lassan egy évvel a libanoni választások után sem sikerült feloldani a politikai patthelyzetet, így a közel-keleti ország történelme egyik legsúlyosabb válságát éli át.

„Az állami működést teljes egészében átszövi a korrupció, az ország GDP-je az elmúlt négy évben ötven százalékkal csökkent, a libanoniak harmada nem jut elegendő élelemhez, a hatmilliós országban egymillió iskolás korú gyermek nem ül iskolapadban” – taglalta az európai parlamenti képviselő, hozzátéve, hogy az országnak óriási teher a 1,5 millió szíriai menekült ellátása is.

Hölvényi György rámutatott: elértük, hogy Európai Unió 2027-ig a fejlesztési költségvetés 13 százalékát az oktatásra fordítsa.
A válság mértékét jól mutatja a libanoni óraátállítás körül a hétvégén kirobbant vita is.

A muszlim vezetők a böjt lerövidítése érdekében az óraátállítás halasztása, a keresztények a nyári időszámításnak az Európával együtt való megkezdése mellett érveltek.
„Az esemény banálisnak tűnhet, de kifejezi a káosz mértékét. Egyúttal jelzi az ország útkeresését: európai orientáció vagy közeledés az iszlám világhoz” – mutatott rá a politikus.

„A gazdasági, biztonsági, oktatási, élelmezési és politikai válságot azonnal kezelni kell. Az országnak mindenki által elfogadott elnökre van szüksége. A libanoni politikai elit felelőssége, hogy megoldást találjon ezekre a kihívásokra. A vallási közösségek a párbeszéd és a megbékélés képviselőiként nagy szerepet vállalhatnak ebben a folyamatban. Az EU pedig szomszédként és barátként áll Libanon mellett!” – zárta felszólalását Hölvényi György.

MTI, Hirado.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑