Cadmus fordítás Cadmus

Hosszútávú orosz-kínai megállapodás az atomenergia területén

2023. 03. 24.

Oroszország és Kína elmélyíti partnerségét az atomenergia területén, és az elkövetkező évtizedekre ütemtervet készít az úgynevezett gyorsneutronos reaktorok fejlesztésére irányuló együttműködésről – jelentette be szerdán az orosz állami atomenergetikai óriásvállalat, a Roszatom.

A vállalat szerint az átfogó program nemcsak a kétoldalú együttműködést alapozza meg, hanem alapvetően befolyásolja majd a globális atomenergia-ágazat alakját.

A Roszatom és a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat között aláírt dokumentum “kulcsfontosságú területekre” terjed ki, és a jelenlegi együttműködés bővítésére, valamint új projektek elindítására összpontosít, amelyek “a gyorsneutronos reaktorokkal, az urán-plutónium üzemanyag előállításával és a kiégett nukleáris üzemanyag kezelésével kapcsolatosak”.

A hosszú távú nukleáris megállapodás bejelentése a Hszi Csin-ping kínai elnök háromnapos moszkvai látogatása során bemutatott megállapodások sorában szerepelt.

Kína területén már öt orosz atomreaktort üzemeltet, és jelenleg további négy építés alatt áll, ami Oroszországot az ország legnagyobb nukleáris beszállítójává teszi.

Tavaly a Roszatom megkezdte a Xudabu-4 reaktor és a Tianwan-8 reaktor építését a kelet-kínai Csiangszu tartományban. A reaktorok a Roszatom által szállított harmadik generációs nyomottvizes reaktortechnológiával működnek majd, és a megállapodás szerint 2026 és 2028 között kezdik meg működésüket. Az egyes helyszínek építésének költségét 1,7 milliárd dollárra becsülik.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑