2019. 11. 05.

Hullanak a Erdogan iszlamista szövetségesei Észak-Szíriában

A szíriai keresztény fegyveres szervezetek által ellenőrzött észak-szíriai Haszaka tartományban lévő Tell-Tamr térségében folytatott harcban közel hatvan a török hadsereggel szövetséges iszlamista fegyverest likvidáltak a kurd és szír keresztény csapatok.

Az SDF katonai parancsnoksága, amelyet a Firat kurd hírügynökség idézett, beszámolt arról is, hogy a halottak mellett 22-en megsebesültek az el-Mahmudíja, Darabu, Szejbatíja, Hidzsadzs és Kanhár falvak térségében dúló küzdelemben. Hozzátette, a Törökországgal szövetséges milíciák három páncélozott járművét és négy terepjáróját is megsemmisítették az összecsapásokban.

Harccselekményekről érkeztek értesülések a Rakka tartománybeli Ajn Ísza városának térségéből is, ahol a kurd milíciák az iszlamista fegyveresek négy tagjával végeztek. Az SDF ugyanakkor nyolcfős saját veszteségről számolt be.

A SANA állami hírügynökség szerint a szíriai hadsereg csapatokat vezényelt erősítésként Haszaka tartomány északi részébe a török hadsereg feltartóztatására, ugyanakkor harcérintkezésekről nem érkeztek hírek.

A török hadsereg és helyi  iszlamista szövetségese, október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában. Az offenzíva elsődleges célpontja az SDF gerincét adó Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia.

A török hadsereg és a kurd milíciák összecsapásainak egy orosz–török megegyezés vetett véget, amelynek értelmében az YPG visszavonult a török határ közeléből. Emellett a felek megállapodtak, hogy a szíriai határ mentén tíz kilométer szélességben kialakított biztonsági sávban orosz és török alakulatok közösen járőröznek. Oroszország a damaszkuszi kormányt támogatja a szíriai konfliktusban, míg Törökország az iszlamisták oldalán áll.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑