Humanitárius segélyezésről folytat tárgyalásokat az ENSZ Törökországgal

Szíriai menekült rászorulók humanitárius segélyezéséről folytat tárgyalásokat az ENSZ Törökországgal – közölte hétfőn Mark Cutts, a világszervezet szíriai térségért felelős humanitárius koordinátorának helyettese.

A megbeszélések mindenekelőtt Északnyugat-Szíria határon átnyúló segélyezésének fokozására, és a sürgős orvosi segítségre szorulók – a többi között inkubátorokban fekvő koraszülöttek – evakuálására összpontosítanak.

Cutts szerint a harcok most már vészesen megközelítették azt a térséget, ahol több mint egymillió ember él sátrakban, illetve viskókban. Mint mondta, naponta mintegy 50 teherautó halad át humanitárius segéllyel a török hatóságok által erre a célra kijelölt két határátkelő közül a nagyobbnak számító Bab al-Haván keresztül. Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) ezt a számot százra akarja növelni.

„A segélyezés folyik, nagyszabású humanitárius akció van folyamatban, de a valóság az, hogy mindez egész egyszerűen nem elég. Alig tudjuk biztosítani az embereknek a legsürgetőbb élelmiszeradagokat, a sátrakat, a takarókat, illetve az egyéb téli létszükségleti cikkeket” – tette hozzá.

Több mint hárommillió ember rekedt a polgárháború sújtotta ország északnyugati felében a török határ és a terroristák uralta térségek ellen előrenyomuló szír katonák között. Törökország több ezer katonát és harcfelszerelést küldött a határaitól délre fekvő szíriai tartományba, ahol a szíriai kormányerők orosz támogatással hadműveletet folytatnak az utolsó, még az iszlamisták kezén lévő tartomány visszafoglalására.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑