Cadmus fordítás Cadmus

Húsz év után szabadon engedtek két pakisztáni férfit a guantanamói fogolytáborból

2023. 02. 24.

Az amerikai hatóságok csütörtökön hazatoloncoltak két férfit Pakisztánba, akiket két évtizede vádemelés nélkül tartottak fogva a guantanamói katonai börtönben – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium pénteken.

A testvérpárt, Abdul és Mohamed Rabbanit a pakisztáni hatóságok 2002-ben szülővárosukban, Karacsiban letartóztatták, majd amerikai őrizetbe helyezték. Az amerikai hatóságok azzal vádolták őket, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagjai számára lakhatást biztosítottak, valamint logisztikai támogatást nyújtottak nekik. A két testvér azt állítja, hogy mielőtt a átszállították őket a fogolytáborba, megkínozták őket.

Amerikai katonai feljegyzések szerint a két férfi a kihallgatások során nem szolgált értékes információkkal, vagy ha nyilatkoztak is valamit, a fizikai bántalmazásra hivatkozva egyből visszavonták.

Az amerikai hadsereg a testvérpár hazatoloncolását közleményben jelentette be, de arról nem közöltek részleteket, hogy Pakisztán milyen feltételekkel fogadta vissza őket.

“Az Egyesült Államok nagyra értékeli a pakisztáni kormány és más országok hajlandóságát arra, hogy támogassák a fogvatartottak számának felelősségteljes csökkentését és végül a guantanamói börtön bezárására irányuló, folyamatban lévő amerikai erőfeszítéseket a létesítmény megszüntetése érdekében” – közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Guantanamóban 2003-ban még 600 olyan embert tartottak fogva, akikre terroristának tekintettek. Az eljárást bírálók szerint a katonai bíróságok tevékenysége és az emberek bebörtönzése aláássa az emberek alkotmányos jogait, valamint csorbítja az amerikai állam külföldi megítélését.

Jelenleg még 32 embert őriznek a katonai börtönben, közülük tizennyolcat engednének szabadon, ha sikerül olyan országot találni, amely befogadja őket – közölte a Pentagon. A fogvatartottak többsége jemeni, és az országban zajló polgárháború és a szélsőséges csoportok jelenléte miatt nincs arra lehetőség, hogy oda toloncolják ki őket.

A katonai börtönt a Bush-kormány hozta létre a Kuba szigetén fekvő haditengerészeti támaszponton az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogott feltételezett terroristák fogvatartására. A börtön bezárását már Barack Obama amerikai elnök tűzte ki célul.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑