2019. 05. 09.

Húsz osztrák dzsihadista lehet még Irakban vagy Szíriában

Karin Kneissl osztrák külügyminiszter közlése szerint 20-ra tehető azoknak az osztrák felnőtteknek a száma, akik korábban elhagyták az országot, csatlakoztak az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, és még mindig Irakban vagy Szíriában tartózkodnak. A becslésekben 20 gyermek is szerepel, akik osztrák szülők gyermekeként már a Közel-Keleten születtek – írta csütörtökön az osztrák sajtó.

A lapok idézik Sabina S. példáját, aki 15 éves volt, amikor a barátnőjével Szíriába ment, és csatlakozott a dzsihadistákhoz. A nő az Iszlám Állam (IÁ) fellegvárának számító Baghúzért folytatott harcokban vesztette életét.

Két gyermeket hagyott maga után, mindketten Szíriában születtek.

A sajtó beszámolt arról is, hogy Sabina édesanyja azt szeretné, ha unokái hazatérhetnének Bécsbe. Nehézséget okoz azonban, hogy a gyermekeknek nincsenek személyes irataik, és osztrák állampolgárságuk is kétséges.

Megoldást jelenthet a DNS-vizsgálat; hogyha megállapítják, hogy ők valóban Sabina S. gyermekei, megkaphatják az osztrák állampolgárságot.

Kneissl a Neos (Az Új Ausztria és Liberális Fórum) osztrák párt képviselőjének, Stephanie Krispének válaszolt, aki Sabina S. esetére hivatkozva intézett parlamenti kérdést a külügyminiszterhez. Erre kapta azt a választ, hogy a minisztérium rendelkezésére álló információk szerint 40 osztrák illetékességű személy (20 felnőtt és 20 gyerek) tartózkodhat még az egykori háborús területeken.

Az osztrák kormány idén márciusban megvonta a konzuli védelmet az Iszlám Állam azon fegyvereseitől, akik vissza akarnak térni Ausztriába; az indoklás szerint visszatérésük veszélyeztetheti az államrendet és a közbiztonságot.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑