Cadmus fordítás Cadmus

Húsz terroristát tartóztattak le Malajziában

2017. 12. 23.

Terrorista kapcsolatok gyanújával húsz embert, köztük tizenhárom külföldit tartóztattak le Malajziában – közölte pénteken a délkelet-ázsiai ország rendőrsége.

A muzulmán többségű országban magas fokú készültség van érvényben tavaly január óta, amikor a szomszédos Indonézia fővárosában, Jakartában az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel kapcsolatban álló fegyveresek több támadást is végrehajtottak.

Mohamed Fuzi Harun rendőrségi főfelügyelő tudatta: a gyanúsítottakat november 30. és december 15. között fogták el. Köztük van egy 50 éves Fülöp-szigeteki állampolgár, aki vélhetően az IÁ-val kapcsolatban álló, emberrablásokról és robbantásos támadásokról ismert Abu Szajjaf Fülöp-szigeteki iszlamista csoportnak toborzott új tagokat.

A tavaly óta Malajziában élő középkorú férfi a malajziai hírszerzés gyanúja szerint Isnilon Hapilon, az Abu Szajjaf vezetőjének az unokatestvére. Az IÁ Hapilont nevezte ki délkelet-ázsiai „emírjének”, viszont a Fülöp-szigeti fegyveres erők októberben végeztek is vele a szigetország déli részén fekvő Marawiban. A város öt hónapig tartó összecsapásoknak volt a helyszíne a Fülöp-szigeteki katonák és Hapilon iszlamistái között.

A harcok a manilai kormányzat győzelmével zárultak, a hivatalos összesítés szerint a marawi erőszakcselekményekben 1131 ember halt meg, köztük 919 feltételezett szélsőséges fegyveres, 165 katona és rendőr, illetve 47 civil. A biztonsági erők legalább 1780 túszt, köztük egy római katolikus papot szabadítottak ki. Mintegy félmillió ember kényszerült elhagyni lakhelyét a városban és környékén.

A malajziai hatóságok Hapilon feltételezett rokona mellett elfogták a Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai, az IÁ-nak csakugyan hűséget fogadott terrorcsoport feltételezett 24 éves vezetőjét. A férfi Malajziában szökött egy indonéziai robbantás után júliusban – mondta Harun főfelügyelő.

A letartóztatottak között van egy 46 éves malajziai volt tanár is, aki támadást tervezett egy Kuala Lumpur-i sörfesztivál ellen, és egy észak-afrikai is, aki már harcolt az IÁ soraiban.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑