2019. 06. 11.

Húszi dróntámadás ért egy szaúdi repülőteret

A jemeni húszik többszörös dróntámadást hajtottak végre a szaúd-arábiai Dzsaizán városának repülőtere ellen – közölte vasárnap a húszik ellenőrizte al-Maszíra televízió.

A beszámoló szerint a támadás célpontjai olyan hangárok és bunkerek voltak, amelyekben pilóta nélküli repülőgépeket tároltak. Az al-Maszíra nem szolgált további részletekkel.

Rijád egyelőre nem erősítette meg a támadások tényét.

A húszi felkelők az elmúlt hónapban jelentősen fokozták rakéta- és dróncsapásaikat Szaúd-Arábia ellen, több alkalommal is támadták a szaúdi-jemeni határ közelében található Dzsaizán és Nadzsrán repülőterét is.

Szaúd-Arábia vezeti a katonai koalíciót, amely a kormányerőket támogatja a húszi lázadók ellen a jemeni polgárháborúban.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita felkelők, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között.

A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. Szaúd-Arábia attól tart, hogy regionális riválisa, Irán megvetheti a lábát az Arab-félszigeten a síita lázadók térnyerésének következtében.

A konfliktusban több ezer ember meghalt, milliók váltak földönfutóvá, és a több mint 28 millió lakosú arab országban élők többségét éhínség fenyegeti.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑