Cadmus fordítás Cadmus

I. Ptolemaiosz Szótér király idejéből származó mészkőtömböket találtak Egyiptomban

2020. 01. 11.

I. Ptolemaiosz Szótér idejéből, az időszámítás előtti 367-282 közötti időszakból származó mészkőtömböket találtak Egyiptomban.

A Régészeti Minisztérium keddi közlése szerint az öt ősi kőtömböket Kom Askav faluban, Szohág tartományban tárták fel egy régészeti ásatáson.

„A mészkövek és a környezetük, valamint a rajtuk szereplő feliratok elsődleges vizsgálata alapján elmondható, hogy Ozirisz isten szentélyéhez tartoztak I. Ptolemaiosz király uralkodása idejében” – mondta Mosztafa Vaziri, a Régészeti Tanács főtitkára.

A kövekre vésve három sorban jelenetek és titulusok láthatók és olvashatók, köztük „a Nap fia”, valamint „Alsó- és Felső-Egyiptom királya” – tette hozzá Vaziri. Mohamed Abdel Badie, Felső-Egyiptom Központi Igazgatóságának vezetője kiemelte: egy tömb kivételével mindegyik derékszögű. Az ötödik szabálytalan alakú, egy palota homlokzatát ábrázoló dekoratív elemeket tartalmaz.

A második és harmadik kövön Ptolemaiosz ruhákat és nyakláncot ajánl fel Ozirisznek, aki egy trónon ül. A negyedik kövön a király zöld szemfestéket ajándékoz Ozirisznek.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑